Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 5. októbra 2024 o 10:41
Čas čítania 1:27

Ohavný prípad Pelicotová z Francúzska sa posúva. Novinárom povolia vidieť niektoré zo záznamov znásilnení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Sudca povolil, aby záznamy zo znásilňovania premietli verejne.

Sudca rozhodujúci v prípade Gisele Pelicotovej v piatok rozhodol, že verejnosti a novinárom v súdnej sieni umožní vidieť niektoré z videozáznamov znásilnení, ktoré si Pelicotovej manžel roky zhotovoval a archivoval. Dominique Pelicot je obžalovaný, že takmer 10 rokov opakovane podával svojej manželke sedatíva a omámenú ju potom on a desiatky ďalších mužov znásilňovali. Viac si o ohavnej kauze prečítaš tu.

15. septembra 2024 o 9:30 Čas čítania 4:54 Vo Francúzsku súdia muža, ktorý cudzincom dával znásilňovať svoju 71-ročnú manželku. Všetko si filmoval Vo Francúzsku súdia muža, ktorý cudzincom dával znásilňovať svoju 71-ročnú manželku. Všetko si filmoval

Rozhodnutie sudcu Rogera Aratu znamená ohromujúci zvrat v prípade, ktorý otriasol Francúzskom. Došlo k nemu po dvojtýždňovej polemike, v ktorej novinári i právnici Pelicotovej argumentovali, že tieto videozáznamy sú kľúčové pre úplné pochopenie prípadu.

Pelicotová sa medzičasom stala symbolom boja proti sexuálnemu násiliu vo Francúzsku - okrem iného aj preto, že trvala na tom, aby bol súdny proces verejný a rovnako žiadala aj zverejnenie videozáznamov. Jej právnik Stéphane Babonneau na margo toho uviedol, že podľa jeho mandantky je takýto šok potrebný, aby potom nikto nemohol tvrdiť, že si neuvedomil, že sa dopustil znásilnenia.

Obžalovaní vinu popierajú napriek tomu, že ich na videozáznamoch stotožnili

Prevažná väčšina obžalovaných v tejto kauze naďalej popiera obvinenia zo znásilnenia. Niektorí tvrdia, že ich manžel Pelicotovej oklamal, iní uviedli, že Pelicot ich nútil k pohlavnému styku so svojou manželkou alebo že boli vydesení. Iní boli presvedčení o tom, že Pelicotová dala súhlas s pohlavným stykom, alebo že súhlas jej manžela stačí.

Podľa Pelicotovej advokáta Antoina Camusa súdom zverejnené videá úplne rozvracajú tézu o náhodnom znásilnení a ukazujú, že v skutočnosti išlo o nenávisť k ženám. „Nikto z obžalovaných to neoznámil polícii, každý prispel svojou troškou k banalizácii znásilnenia a banalizácii tohto zla,“ dodal Camus.

5. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 5:54 Zvrátený sadista David Parker Ray: karavan prerobil na mučiareň, na gynekologickom kresle tu týral a znásilňoval svoje obete Zvrátený sadista David Parker Ray: karavan prerobil na mučiareň, na gynekologickom kresle tu týral a znásilňoval svoje obete

„Pre Gisele Pelicotovú je už neskoro, škoda je napáchaná. S 200 znásilneniami, ktoré utrpela týmito desiatkami mužov, čo ju prišli znásilniť do jej spálne, kým bola v bezvedomí - s tým všetkým bude musieť žiť celý zvyšok svojho života,“ skonštatoval advokát Babonneau.

Polícii sa nateraz v súvislosti s týmto prípadom podarilo zistiť 92 prípadov znásilnenia spáchaných 72 mužmi. 50 z nich bolo identifikovaných, obvinených a postavených pred súd spolu s Pelicotom, ktorý si zneužívanie svojej manželky nakrúcal.

Vek obvinených násilníkov sa pohybuje od 26 do 74 rokov a podľa vyšetrovateľov patria k rôznym vrstvám spoločnosti. Väčšina z nich sa na násilnom akte voči Pelicotovej zúčastnila raz, ale niektorí až šesťkrát.

Pelicot
Zdroj: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA-EFE (Creative Commons)
Domov
Zdieľať
Diskusia