Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
dnes 11. októbra 2024 o 11:57
Čas čítania 0:46

AKTUÁLNE: Prokurátor navrhol Kažimírovi nepodmienečný trest väzenia za podplácanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prokurátor navrhol pre guvernéra NBS Petra Kažimíra nepodmienečný trest väzenia.

Dozorujúci prokurátor Peter Mikuláš navrhol pre guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra nepodmienečný trest väzenia s minimálnym stupňom stráženia pre prečin podplácania. Uviedol to vo svojej záverečnej reči.


Na piatkovom hlavnom pojednávaní navrhol obžalovaný zastaviť jeho trestné stíhanie z dôvodu premlčania. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) to však zamietol, preto proces pokračuje čítaním záverečných rečí.


Podľa obžaloby Peter Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48-tisíc eur.


Guvernér NBS na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.


Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania na jeseň 2022. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. Vlani v apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Petra K. neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie. 

Peter Kažimír
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia