Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
dnes 15. októbra 2024 o 14:25
Čas čítania 0:42

Polícia spustila na celom Slovensku veľkú dopravnú akciu. Zameriavať sa bude na prechody pre chodcov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Policajti budú sledovať, ako vodiči zareagujú na signál bielej palice.

  • Hliadky dopravnej polície v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) budú v utorok sledovať, ako vodiči zareagujú na signál bielej palice.
  • Aktivita sa bude konať na 41 priechodoch po celom Slovensku.
  • Cieľom kontroly je zdôrazniť význam bielej palice pre osoby, ktoré túto pomôcku používajú pri pohybe v cestnej premávke.

Širší kontext: Riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Juraj Tlacháč uviedol, že preventívne aktivity sú kľúčové v snahe minimalizovať riziká a zabezpečiť lepšiu orientáciu a bezpečnosť týchto zraniteľných osôb na našich cestách.

Signál, že nevidiaci chodec má záujem prejsť cez priechod, je jednoznačný. Nevidiaci zodvihne bielu palicu do výšky pása a drží ju v tejto polohe asi tri až päť sekúnd. Vodič by mal zastať a takéhoto chodca pustiť cez priechod. 


Tlacháč zároveň vyzval účastníkov cestnej premávky, aby v jesennom období používali reflexné prvky a tým zvýšili svoju bezpečnosť. Za deväť mesiacov tohto roka eviduje dopravná polícia 653 dopravných nehôd s účasťou chodcov, pri ktorých došlo k usmrteniu 39 chodcov, z ktorých piati boli usmrtení priamo na priechode pre chodcov.

Prečítaj si aj tieto články:

14. októbra 2024 o 20:02 Čas čítania 0:39 Muž zo stredného Slovenska si opakovane fotil 6-ročné dievča v sexuálnych polohách. Hrozí mu 7 až 12 rokov väzenia Muž zo stredného Slovenska si opakovane fotil 6-ročné dievča v sexuálnych polohách. Hrozí mu 7 až 12 rokov väzenia
14. októbra 2024 o 10:15 Čas čítania 0:24 AKTUÁLNE: Pri Bratislave došlo k zrážke vlaku a auta. Vodič ignoroval výstražné svetlo a vošiel na koľajnice AKTUÁLNE: Pri Bratislave došlo k zrážke vlaku a auta. Vodič ignoroval výstražné svetlo a vošiel na koľajnice
14. októbra 2024 o 9:47 Čas čítania 0:49 AKTUÁLNE: Cestou na Žilinu sa zrazili dve autá. Nehodu neprežila 53-ročná žena AKTUÁLNE: Cestou na Žilinu sa zrazili dve autá. Nehodu neprežila 53-ročná žena
BRAILLOVO PISMO, SLEPOTA
Zdroj: TASR - Rudolf Bihary
Domov
Zdieľať
Diskusia