Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radoslava Horňáková TASR
včera 17. októbra 2024 o 14:11
Čas čítania 0:44

Na Slovensku je chudobou ohrozených viac ako 943-tisíc obyvateľov. Najhoršie sú na tom v týchto krajoch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medzinárodný deň boja proti chudobe 17. októbra nám pripomína, že riešenie tejto krízy je nevyhnutné.

Na Slovensku bolo v roku 2023 ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením približne 17,6 % ľudí, čo je takmer 943-tisíc obyvateľov. Toto riziko rastie od roku 2020. V minulom roku sa zvýšilo o 1,1 %, ukazuje prieskum EU SILC Štatistického úradu SR. Z hľadiska vývoja chudoby do roku 2020 klesala, ale po pandémii COVID-19 a náraste cien sa veci zmenili a mnohým ľuďom sa ťažko žije.

Nitriansky a Prešovský kraj majú najväčší nárast počtu ľudí ohrozených chudobou, zatiaľ čo Bratislavský a Trnavský kraj hlásia mierne zlepšenie situácie. V Prešovskom kraji chudoba ohrozuje až 27,6 % populácie.

Rodiny s deťmi, najmä tie neúplné, sú na tom najhoršie – až 46,4 % z nich zažíva chudobu. Najviac ľudí na Slovensku trpí takzvanou príjmovou chudobou, čo znamená, že žijú v domácnostiach s nižšími príjmami, ako je určená hranica chudoby.

V roku 2023 bola hranica chudoby stanovená na 461 eur mesačne. Pod touto hranicou žilo 14,3 % obyvateľov Slovenska, čo je približne 766-tisíc ľudí. Oproti roku 2022 sa počet týchto ľudí mierne zvýšil o 32-tisíc, respektíve o 0,6 %. Medzinárodný deň boja proti chudobe, ktorý sa oslavuje 17. októbra, upozorňuje na dôležitosť riešenia problémov chudoby prostredníctvom rôznych politík a opatrení.
 

Domov
Zdieľať
Diskusia