Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radoslava Horňáková TASR
dnes 23. októbra 2024 o 13:34
Čas čítania 0:29

OFICIÁLNE: Minimálna mzda na Slovensku sa zmení. Od roku 2026 sa zvýši na 60 % priemernej mzdy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tento krok má podľa vlády priniesť lepšie pracovné podmienky a podporiť kolektívne vyjednávanie.

Minimálna mzda na Slovensku sa od roku 2026 zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve, a teda na zhruba 920 eur. Doteraz bola táto mzda nastavená na 57 %, no novela zákona schválená v Národnej rade SR prináša zmenu, ktorá vychádza z Programového vyhlásenia vlády na roky 2023 – 2027.

Cieľom je podľa vlády vytvoriť dôstojné životné a pracovné podmienky, podporiť kolektívne vyjednávanie zamestnancov a uzatváranie kolektívnych zmlúv. Novela prináša aj opätovné rozširovanie záväznosti reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví.

Opozičné návrhy na rýchlejšie zavedenie zvýšenej minimálnej mzdy či zosúladenie platových taríf vo verejnej správe boli zamietnuté. Hlavná časť zákona začne platiť od januára 2025, pričom nová výška minimálnej mzdy sa uplatní od roku 2026.

peniaze
Zdroj: PxHere
Domov
Zdieľať
Diskusia