Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 25. októbra 2024 o 8:05
Čas čítania 0:51

Rezort zdravotníctva diskriminuje LGBT ľudí. Aktuálne podmienky neumožňujú darovať krv homosexuálom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva Kamil Šaško avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi. Diskriminačné obmedzenia však nové vedenie ponechalo.

  • Ministerstvo zdravotníctva avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi. Chce pri každom odbere zaviesť testovanie na infekčné ochorenia prenosné krvou.
  • V prípade dočasného vyradenia z darcovstva mužov, ktorí mali v posledných 12 mesiacoch sexuálny kontakt s iným mužom, sa však zmena neplánuje.
  • O pripravovaných novinkách informoval šéf rezortu Kamil Šaško v reakcii na otázku poslanca Ondreja Prostredníka (PS), kedy sa nastavia podmienky tak, aby krv mohli darovať aj gejovia a bisexuálni muži.

Prečo je to dôležité: Podmienka, ktorá neumožňuje darovať krv mužom, ktorí mali v posledných 12 mesiacoch sexuálny styk, vyvoláva v istej časti spoločnosti pobúrenie a nespokojnosť. Časť občanov zastáva názor, že obmedzovanie darcovstva vyššie spomenutým spôsobom je diskriminačné a zameriava sa na sexuálnu orientáciu, a nie na individuálne rizikové správanie.


Citát: „Ministerstvo zdravotníctva pripravuje návrh novely vyhlášky o požiadavkách na správnu prax prípravy transfúznych liekov, v ktorom navrhujeme zavedenie testovania krvi na infekčné ochorenia, ktoré sú prenosné krvou, pri každom jednom odbere. Zavedenie týchto nových skúšok umožní úpravu kritérií pre dočasné vylúčenie darcu z alogénneho odberu krvi alebo jej zložiek z dôvodu existencie rôznych rizikových situácií,“ povedal Šaško.


Širší kontext: Šaško si však myslí, že súčasné nastavenie, ktoré dočasne vyradzuje z darovania mužov, ktorí mali v posledných 12 mesiacoch pohlavný styk s iným mužom, je legitímne, primerané a odôvodnené verejným záujmom na ochrane zdravia príjemcov krvi.

30. júla 2024 o 20:04 Čas čítania 0:35 Na Slovensku máme nedostatok krvi. Hraničné čísla dosahujú až tri skupiny Na Slovensku máme nedostatok krvi. Hraničné čísla dosahujú až tri skupiny
Domov
Zdieľať
Diskusia