Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 26. októbra 2024 o 8:15
Čas čítania 0:53

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Izraelská armáda oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne. Tento krok označila za odvetu za útoky Iránu a jeho spojencov proti Izraelu: „Tak ako každá iná suverénna krajina na svete, aj štát Izrael má právo a povinnosť reaagovať.

„Režim v Iráne a jeho zástupcovia v regióne od 7. októbra (2023) neúnavne útočia na Izrael na siedmich frontoch vrátane priamych útokov z iránskej pôdy,“ uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády. „Tak ako každá iná suverénna krajina na svete, aj štát Izrael má právo a povinnosť reagovať,“ dodala.


Dvaja izraelskí predstavitelia pre AP pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že útoky nie sú zamerané na jadrové a ropné zariadenia.


Iránska vláda sa k útokom bezprostredne nevyjadrila, krajina však medzičasom uzavrela svoj vzdušný priestor.


Niekoľko výbuchov bolo počuť v iránskom hlavnom meste Teherán. Tamojšie médiá potvrdili, že niektoré z výbuchov zazneli zo zariadení protivzdušnej obrany v okolí mesta. Štátna televízia neskôr informovala, že tieto výbuchy boli spôsobené aktiváciou obranných systémov.


Sobotňajšie útoky Izraela na iránske ciele sú považované za odvetu za útok Iránu na Izrael z 1. októbra, pri ktorom Irán odpálil proti židovskému štátu takmer 200 balistických rakiet. Irán zaútočil po tom, čo Izrael zabil niekoľko vplyvných vodcov spojencov Teheránu. Ten podporuje sieť militantných skupín vrátane Hizballáhu v Libanone, palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a jemenských povstalcov húsíov, ktoré podnikajú útoky proti Izraelu.


Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) v posledných dňoch opakovane zdôraznili, že budú rázne reagovať na akúkoľvek agresiu zo strany Izraela.

Teherán reagoval, že útok nesplnil svoje ciele a spôsobil len obmedzené škody. Zároveň pohrozil ďalšou odvetou, informuje Denník N.

Domov
Zdieľať
Diskusia