Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
19. apríla 2023, 12:40
Čas čítania 0:33

Na Zem sa nekontrolovane rúti starý satelit NASA. Existuje malá šanca, že jeho úlomky poškodia planétu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V obežnej dráhe Zeme sa nachádza obrovské množstvo odpadu.

Na Zem tento týždeň spadne nefunkčný satelit RHESSI, ktorý patrí Národnému úradu pre letectvo a vesmír. Satelit skúmal slnečné erupcie a výrony koronálnej hmoty. Vyradený z prevádzky bol v roku 2018 a do zemskej atmosféry vstúpi 20. apríla približne o 03.30 h nášho času, plus-mínus 16 hodín, upozornilo iMeteo s odkázaním na úrad NASA

RHESSI váži okolo 270 kilogramov a väčšina jeho hmotnosti sa počas pádu zmení na popol a paru. Niektoré jeho časti na Zem však dopadnú a existuje iba malé riziko poškodenia – 1 ku 2 467.

Obežná dráha Zeme je plná odpadu 

Návrat satelitu RHESSI pripomína, že obežná dráha Zeme je stále viac preplnená a podľa globálnych sietí, ktoré monitorujú vesmír, evidujú viac ako 30 000 kusov orbitálneho odpadu. Ide však iba o veľké kusy, no existujú aj také, ktoré nie sú dostatočne veľké na to, aby sa dali sledovať. 

satelit
Zdroj: NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia