Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
26. apríla 2023 o 17:23
Čas čítania 0:48

Na východe Slovenska vzniká nová rýchlostná cesta. Čoskoro spojí dva dôležité úseky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V súvislosti s napredovaním výstavby na mieste ukončili aj vzácny archeologický prieskum.

Výstavba R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany podľa Národnej diaľničnej spoločnosti napreduje. Na viacerých objektoch stavby aktuálne budujú násypy a niektoré z nich už frézujú.

V časti mokrade realizujú odkop zeminy, informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková s tým, že zároveň ukončili archeologický prieskum v lokalite, ktorá bola najbohatšia na rôznorodé objavy od keramiky až po kostry.


„Mosty, ktoré na tomto úseku vyrastú, sú v rozostavanom štádiu. Zhotovujeme výstuž, debnenie, betonáž drieku pilierov či betonáž samotných pilierov. Na moste cez rieku Hornád realizujeme priebežný oporný múr, montáž tvárnic či zhotovenie debnenia. Okrem prác na mostoch sa realizujú aj obchádzkové trasy,“ spresnila.


Čo sa týka archeologického prieskumu, najvzácnejším objavom je podľa diaľničiarov pohrebisko. „Archeológovia sa domnievajú, že na území budúcej križovatky Košice – Krásna mohlo byť v minulosti sídlisko. V tejto lokalite našli až deväť hrobov,“ dodala Žgravčáková s tým, že táto oblasť bola bohatá aj na keramické nálezy. O osídlení tejto lokality hovoria aj nálezy, ako napríklad zlaté náušnice z hrobu či bronzový nôž.


Práce na archeologickom prieskume budú pokračovať i naďalej, no už v menej historicky zaujímavých miestach. Takisto budú pokračovať v budovaní násypov, v sanácii, vo frézovaní a v navážke kameniva. Okrem iného očakávajú realizáciu ostrých prepojov na plynárenských a vodárenských stavebných objektoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia