Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. mája 2023 o 12:45
Čas čítania 1:06

Zostaň po maturite študovať na Slovensku, zaplatíme ti 9 000 €. Štedré štipendium od štátu môžu dostať stovky študentov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V tomto roku bude udelených 1 550 štipendií.

Slovenskí študenti sa môžu opäť uchádzať o štipendium v rámci programu „Študujem doma, Slovensko ma odmení“. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR chce peniazmi z plánu obnovy opätovne podporiť a motivovať študentov zostať študovať na Slovensku. Ročne odchádza študovať na vysoké školy do zahraničia približne 4 000 študentov, čo predstavuje zhruba desať percent maturantov.

Študenti môžu po druhý raz získať štipendium až vo výške 9 000 eur počas troch rokov. V tomto roku bude udelených 1 550 štipendií. Štipendium môže získať študent, ktorý ukončil strednú školu na Slovensku maturitnou skúškou. Podmienkou je zápis na dennú formu štúdia na vysokej škole so sídlom na Slovensku na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium.

univerzita, vysoká škola
Zdroj: TASR/František Iván

Po 300 eur mesačne

V rámci druhého ročníka sa môžu domáci študenti registrovať v dvoch kategóriách. Prvou sú najväčšie talenty spomedzi maturantov (1 000 miest) a druhou sú nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín (550 miest).

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Študenti môžu podať žiadosť o štipendium do 30. júna prostredníctvom formulára na stránke www.stipendia.portalvs.sk. Výsledné poradie úspešných uchádzačov bude stanovené na základe bodov za dosiahnuté výsledky v rôznych kategóriách. Zoznam štipendistov sa dozvieme najneskôr 17. novembra.


Každý uchádzač získa nárok na štipendium vo výške 3 000 eur za jeden akademický rok počas prvých troch rokov vysokoškolského štúdia. Štipendiá bude vyplácať študentom priamo vysoká škola v hodnote 300 eur mesačne. Okrem toho 2 000 eur na akademický rok dostane aj vysoká škola, na ktorej bude tento študent študovať.


V rámci prvého ročníka podľa Fedáka rezort školstva evidoval 4 035 žiadostí o štipendium, z toho bolo 3516 z kategórie najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov a 519 z druhej skupiny. Celkovo bolo udelených 1 237 štipendií.

Domov
Zdieľať
Diskusia