Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
10. mája 2023 o 14:20
Čas čítania 0:42

Finančná správa poteší 420 000 Slovákov. Posielajú ti oznámenie o preplatkoch na daniach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vrátila preplatky a vyplatí daňové bonusy.

Finančná správa oznámila, že vrátila preplatky na daniach.

Týka sa to 420 391 Slovákov a Sloveniek, ktoré podali žiadosť o vrátenie preplatkov a poukázanie daňového bonusu. „Všetky žiadosti boli vybavené a finančné prostriedky v sume 463 565 484 eur budú daňovníkom poukázané v zákonnom stanovenej lehote do 10. mája tohto roka,“ informuje FS. Viac ako 87 miliónov eur z tejto sumy predstavoval vyplatený daňový bonus na dieťa, 1,1 milióna eur tvoril daňový bonus na zaplatené úroky a 375 miliónov eur preplatky na dani.

„Preplatok vzniká daňovníkovi vtedy, ak platené preddavky na daň počas roka boli vyššie ako daňová povinnosť vypočítaná a vyrubená podaním daňového priznania,“ vysvetľuje finančná správa. Preplatky dostávajú napríklad študenti, dôchodcovia, ľudia, ktorí boli časť roka nezamestnaní alebo na materskej, no napokon boli ich preddavky vyššie, než aká daňová povinnosť im vyšla v priznaní.

Zamestnancom vyplatia preplatky priamo zamestnávatelia, fyzické osoby dostanú peniaze od daňového úradu. „U fyzických osôb môže vzniknúť preplatok na dani z príjmov, ale aj nárok na vyplatenie daňového bonusu na vyživované dieťa a na vyplatenie daňového bonusu na zaplatené úroky.“

Domov
Zdieľať
Diskusia