Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
13. mája 2023, 9:41
Čas čítania 1:08

VIDEO: Takto ruskí vojaci utekali zo zákopov pri Bachmute. Ukrajine sa vďaka tomu podarilo získať významné kilometre

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
VIDEO: Takto ruskí vojaci utekali zo zákopov pri Bachmute. Ukrajine sa vďaka tomu podarilo získať významné kilometre
Zdroj: Deepstate.com

Rusi sa pritom Bachmut snažia dobyť už od augusta 2022. Stále sa im to nepodarilo.

Ukrajinské jednotky opätovne dobyli najmenej kilometer územia vo východoukrajinskom priemyselnom meste Bachmut. Stiahnutie ruských síl z niektorých tamojších pozícií odráža „závažný nedostatok dôveryhodných bojových jednotiek“, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany.

Ministerstvo na základe najnovších odhadov britských tajných služieb zároveň uviedlo, že časti ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády sa pravdepodobne „v nepriaznivom zmysle slova“ stiahli zo svojich pozícií na južnom krídle operácie v Bachmute.

Južné územie frontu, ktoré ruskí vojaci opustili, je na mape vyznačené modrou a zelenou farbou. Celková plocha je s rozmerom približne 6 štvorcových kilometrov.
Južné územie frontu, ktoré ruskí vojaci opustili, je na mape vyznačené modrou a zelenou farbou. Celková plocha je s rozmerom približne 6 štvorcových kilometrov. Zdroj: Deepstate.com


Oblasť je takticky významná, pretože to bolo ruské predmostie na západnej strane kanála Severný Donec-Donbas, ktoré označovalo frontovú líniu cez časti tohto územia, uviedol britský rezort obrany na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Spomínaná ruská 72. samostatná motostrelecká brigáda je podľa Londýna zložkou tretieho ruského armádneho zboru, ktorý bol vytvorený na jeseň 2022 a čelil obvineniam súvisiacim so zlou morálkou a obmedzenou bojovou efektivitou.

Rusi utekajú

Video ukazuje, ako na ruské predné línie prichádzajú dve autá, z toho jedno nákladné. Pod delostreleckou paľbou nakladá techniku a ruských vojakov, aby následne ušlo do úzadia. Ďalšia skupina vojakov je nútená stiahnuť sa pešo. Ich ústup im viackrát komplikovalo ukrajinské ostreľovanie.

15. mája 2024, 9:30 Čas čítania 4:35 Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom

Rusi sa Bachmut snažia dobyť od augusta 2022, čo sa im nepodarilo ani k dnešnému dňu, hoci v súčasnosti ovládajú približne 85 percent mesta. My sme sa do Bachmutu viackrát vydali osobne. Ak si chceš prečítať sériu reportáží, môžeš tak spraviť tu.


Dôležitý posun zaznamenali Ukrajinci aj na severnom fronte pri Bachmute. Reč je o území s rozlohou približne 3 štvorcové kilometre. Nachádza sa medzi Bachmutom a mestečkom Časiv Jar. Pre Ukrajinu je táto cesta dôležitou zásobovacou trasou. Tú sa Rusom v uplynulých dňoch podarilo vážne ohroziť. Spomínaným ústupom však túto časť frontu destabilizovali.

Územie, z ktorého sa Rusi stiahli (video) na mape, znázorňuje pomyselné „U“ severne od mesta Bachmut. Ruský ústup sa zastavil pri vodnej nádrži.
Územie, z ktorého sa Rusi stiahli (video) na mape, znázorňuje pomyselné „U“ severne od mesta Bachmut. Ruský ústup sa zastavil pri vodnej nádrži. Zdroj: Deepstate.com
Domov
Zdieľať
Diskusia