Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
22. mája 2023, 19:51
Čas čítania 0:32

Slovákov môže ohroziť nebezpečný hmyz z Ázie. Odborníci opísali, kde sa mu žije najlepšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci sa na migráciu sršňa pripravujú.

Sršeň ázijský sa v Európe aj v dôsledku klimatickej zmeny naďalej množí. Z Francúzska sa dostal aj do Nemecka a včelári upozorňujú, že sa s určitosťou dostane aj na naše územie. Viac si o ňom môžeš prečítať v informačnom letáku. Dostať sa sem môže prepravou tovaru z Ázie, ale aj prirodzeným migrovaním, píše RTVS.

Sršeň ázijský sa dokáže prispôsobiť zložitým životným podmienkam. Zahniezdiť sa môže aj v meste, kde mu je teplejšie. Potravu by si preto vedel nájsť aj Bratislave, kde je množstvo včelárov. Tento hmyz predstavuje najväčšiu hrozbu práve pre včely. 

Vo Francúzsku ohrozuje miestne včelstvo už 15 rokov. Slovensko chce spraviť všetko pre to, aby sa u nás podobná situácia nezopakovala.

Slovenskí hasiči sa na zahniezdenie sršňov na našom území pripravujú. Stretli sa aj s francúzskymi hasičmi a so špecializovanými odborníkmi, ktorí likvidujú sršnie hniezda. 

sršeň
Zdroj: Príručka – sršeň ázijský
Domov
Zdieľať
Diskusia