Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
24. mája 2023, 15:29
Čas čítania 0:46

Nové poplatky EÚ môžu spôsobiť výrazné zdraženie nafty a benzínu. Pozri si prvé prepočty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Európska únia však peniaze plánuje vrátiť domácnostiam prostredníctvom dotácií.

Šoféri by sa mali pripraviť na to, že od roku 2030 sa môže cena pohonných hmôt vyšplhať na 3 eurá za liter. Dôvodom bude, že do systému emisných kvót bude od roku 2027 zaradená aj cestná doprava. Ešte nie je úplne jasné, za akú cenu sa bude obchodovať tona CO2, no odhaduje sa suma od 200 do 300 eur, píše portál Heute.at.

Pri cene 100 eur za tonu CO2 sa cena paliva zvýši zhruba o 25 centov, ak sa tona bude predávať za 200 eur, pohonné hmoty budú drahšie o 50 centov, a pokiaľ sa budú predávať za 300 eur, cena sa zvýši o 75 centov. Odborníci odhadujú, že cena emisií bude stále stúpať, čo znamená, že nafta a benzín budú neustále dražieť. 

Európska únia však sľubuje, že financie, ktoré získa za obchodovanie s emisiami, vráti domácnostiam v podobe podpory a dotácií cez sociálny fond. 

Nové pravidlá stanovujú, že za emisie CO2 bude platiť aj cestná doprava. Dôvodom je, že Európska únia plánuje do roku 2030 znížiť skleníkové plyny o 55 %. Jej cieľom je motivovať obyvateľov, aby pri cestovaní uprednostnili elektromobil či tepelné čerpadlo. Poplatky tak výrazne zasiahnu ľudí, ktorí vlastnia auto so spaľovacím motorom.

pumpa
Zdroj: TASR/Tomáš Halász
Domov
Zdieľať
Diskusia