Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
19. mája 2023, 19:35
Čas čítania 0:44

Európska únia chystá nové poplatky za autá aj bývanie. Zasiahnu väčšinu domácností

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nové zákony, ktoré schválil Európsky parlament, predstavujú revolúciu systému obchodovania s emisiami. Od roku 2027 by sa mali spoplatniť aj emisie z budov a cestnej dopravy.

Európska únia sa do roka 2030 usiluje znížiť emisie skleníkových plynov o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. Podľa nových pravidiel by tak za emisie CO2 neplatili len fabriky a elektrárne, ale aj cestná doprava a budovy. 

Cieľom nových pravidiel je motivovať obyvateľov, aby uprednostnili elektromobil či tepelné čerpadlo pred menej ekologickými možnosťami. Poplatky tak výrazne zasiahnu ľudí, ktorí vlastnia auto so spaľovacím motorom a vykurujú plynom či uhlím.

Cena za tonu emisií bude podľa Európskeho parlamentu na novom trhu s povolenkami do roku 2030 limitovaná na 45 eur, no nemusí tomu tak byť. Pravidlá zatiaľ nezaručujú, že suma pri obchodovaní s emisiami neporastie.

Nové pravidlá zasiahnu väčšinu peňaženiek

Pri maximálnej schválenej sume by jedna domácnosť za vykurovanie zaplatila ročne približne 75 eur, píše iDnes.cz. Zhruba o 10 centov by sa v dôsledku nových poplatkov zvýšili aj ceny palív. Obchodovanie s emisiami by tak, pochopiteľne, zasiahlo domácnosti a z rozpočtu im ubralo ďalšie desiatky až stovky eur. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Európska komisia však už pripravuje dohodu o Sociálnom klimatickom fonde. Balík vo výške 86,7 miliardy eur by mal zmierniť finančné straty najchudobnejších Európanov a zároveň riešiť klimatickú chudobu vo svete. 

Európsky parlament.
Európsky parlament. Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia