Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
24. mája 2023, 21:12
Čas čítania 0:36

Umelej inteligencii stačia 3 sekundy, aby dokázala napodobniť tvoj hlas. Podvodníci už vďaka nej kradnú sofistikovanejšie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podvody s umelou inteligenciou sa začali vo veľkom šíriť po celom svete.

Kyberzločinci vymysleli nový druh podvodu. Pomocou umelej inteligencie dokážu vygenerovať hlas človeka, ktorý je takmer na nerozoznanie od skutočného hlasu. Následne podvodníci pošlú obeti správu s hlasom, ktorý napodobňuje niekoho známeho, a žiadajú peniaze. Na podvod upozorňuje antivírusový softvér McAfee

Hackerom stačí na vytvorenie kópie hlasu iba trojsekundová nahrávka. Z prieskumu antivírusu McAfee vyplýva, že ľudia nedokázali rozpoznať rozdiel medzi skutočným a umelým hlasom.

Experti vysvetľujú, že umelá inteligencia dokáže napodobniť rôzne prízvuky a jazyky. Potenciálne obete sa môžu pred podvodníkmi chrániť tým, že hackerom budú klásť osobné otázky, na ktoré nebudú vedieť odpovedať. 

Ako sa chrániť pred podvodníkmi:
1. Vymyslite si s členmi rodiny a so známymi heslo, ktoré budete poznať iba vy.

2. Vždy si over, z akého telefónneho čísla správa príde.

3. Vždy sa zamysli, aký obsah o sebe a známych zdieľaš na internete.

4. Chráň si na internete svoju identitu.

5. Odstráň svoje meno a údaje zo stránok, ktoré sprostredkúvajú údaje.
Domov
Zdieľať
Diskusia