Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. mája 2023, 18:52
Čas čítania 1:06

Toto môže byť začiatok revolúcie. Muskova firma dostala oficiálne povolenie implantovať čipy do ľudského mozgu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prvé implantáty firma skúšala už v roku 2019 na opiciach.

Startup Neuralink amerického podnikateľa Elona Muska vo štvrtok oznámil, že získal súhlas amerických regulačných orgánov na testovanie svojich mozgových implantátov na ľuďoch. Nábor do klinickej štúdie ešte nie je otvorený.

Neuralink vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Twitter uviedol, že povolenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liekov na prvú klinickú štúdiu na ľuďoch je dôležitým prvým krokom pre jej technológiu, ktorá má umožniť priame prepojenie mozgu s výpočtovou technikou, s dlhodobým cieľom dosiahnutia úplnej symbiózy medzi nimi.

Implantáty Neuralink majú umožniť, aby ľudský mozog komunikoval priamo s počítačmi, uviedol Musk počas decembrovej prezentácie startupu. „Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme boli pripravení na náš prvý ľudský (implantát), a, samozrejme, chceme byť mimoriadne opatrní a byť si istí, že to bude dobre fungovať, kým vložíme zariadenie do človeka,“ povedal vtedy.

Prvé implantáty skúšali na opiciach

Musk v júli 2019 prisľúbil, že Neuralink bude schopný vykonať svoje prvé testy na ľuďoch v roku 2020. Prototypy produktu, ktoré majú veľkosť mince, boli implantované do lebiek opíc. Na prezentácii potom spoločnosť predviedla niekoľko opíc, ako prostredníctvom implantátu Neuralink hrali základné videohry alebo pohybovali kurzorom na obrazovke.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Musk uviedol, že spoločnosť sa pokúsi využiť implantáty na obnovenie zraku a pohyblivosti u ľudí, ktorí o tieto schopnosti prišli. „Nech to znie akokoľvek zázračne, sme presvedčení, že je možné obnoviť plnú funkčnosť tela človeku, ktorý má prerušenú miechu,“ vyhlásil Musk svojho času.

Domov
Zdieľať
Diskusia