Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. mája 2023, 12:45
Čas čítania 0:45

Bratislava začína pociťovať prvé nálety komárov. Situácia je kritická, mesto ľuďom vysvetľuje, aké triky si pripravilo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mesto s komármi bojuje postrekmi, ktoré v Rakúsku využívajú od roku 2005.

S príchodom teplého počasia prichádzajú aj problémy s komármi. Najkritickejšia situácia je opäť v Bratislave, kde už mesto začalo s ich likvidáciou. Magistrát už pred pár týždňami začal s postrekmi, ktoré by mali zabrániť tomu, aby z lariev vyrástli dospelé komáre.

Lovci komárov na webe informovali, že larvy likvidujú prostredníctvom larvicídu BTI. Baktéria, ktorá sa v tomto postreku nachádza, zabíja larvy a komáre, ale nepredstavuje nebezpečenstvo pre iné živočíchy. 

Bratislava dopláca na rieky

„Samotný postrek/posyp BTI vykonávajú naši sypači na základe predchádzajúceho monitoringu v závislosti od terénu ručne, pomocou chrbtových postrekovačov alebo dronmi. Napríklad v susednom Rakúsku využívajú práve BTI už od roku 2005,“ píšu Lovci komárov. 

Mesto Bratislava na Facebooku píše, že proti problému bojuje a postreky vykonáva aj zásahom z helikoptéry. Kritická situácia s komármi je najmä pre silné dažde a teplé počasie, ktoré ovplyvnili zvýšené hladiny Dunaja aj Moravy. Problémom však môžu byť aj komáre, ktorá sa vyliahnu mimo hlavného mesta. 

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

„Situáciu komplikuje aj situácia s liahnutím komárov v okolí Bratislavy, ale mimo územia hlavného mesta, kde magistrát nemôže zasahovať. Komáre z týchto okolitých obcí sa môžu v závislosti od poveternostných podmienok šíriť aj na územie Bratislavy,“ píše magistrát. 

Domov
Zdieľať
Diskusia