Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
31. mája 2023, 16:06
Čas čítania 0:40

Desaťtisíce Slovákov majú chybné pasy, štát mnohých ani neupozornil. Skontrolovať si ich môžu aj sami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo ubezpečuje, že pasy sú aj napriek odchýlke naďalej platné.

Cestovné pasy vydané medzi 1. novembrom 2022 a 30. januárom 2023 majú chybu v čipe. Cestujúcim môžu spôsobovať nepríjemnosti na medzinárodných letiskách, pretože ich niektoré automatizované hraničné prechodové terminály nedokážu načítať, píše denník SME. 

Štát svoj sľub nesplnil

Problém s chybnými pasmi by sa mal týkať 34 032 dokladov vydaných na Slovensku. Rezort si chybu priznal a ľuďom s problémovými pasmi sľúbil rozposlať SMS alebo e-mailové upozornenia s informáciami o bezplatnej výmene pasu. Niektorí občania však doposiaľ žiadne správy nedostali.

Doteraz nie je jasné, podľa akého kľúča správy posielajú. Podľa slov rezortu sú ľudia s týmto problémom na oddelení dokladov uprednostnení a ich pôvodné pasy sú aj napriek odchýlke naďalej platné. Držitelia týchto pasov však v prípade problémov na letisku musia absolvovať osobnú kontrolu. 

Ministerstvo zahraničných vecí a agentúra Frontex už upovedomili zahraničných partnerov, aby sa chybného načítania nezľakli a cestujúcim Slovákom náhodou nezakázali vstup do krajiny.

Ak máš pochybnosti, svoj pas si môžeš preveriť prostredníctvom elektronickej služby ministerstva, ktorá zistí, či tvoj pas chybu obsahuje alebo nie. 

cestovný pas
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia