Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
16. júna 2023, 20:20
Čas čítania 0:45

Cez víkend sa na oblohe zoradí 5 planét. Unikátne divadlo budeme môcť najbližšie pozorovať až v roku 2040

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

O pár dní sa vedľa seba na oblohe zoradia planéty Merkúr, Urán, Jupiter, Neptún a Saturn. Rovnaký jav budeme môcť najbližšie pozorovať až 8. septembra 2040.

Cez víkend nás čaká „festival planét“. Na oblohe sa vedľa seba zoradia planéty Merkúr, Urán, Jupiter, Neptún a Saturn. Nevšedný úkaz budeme môcť pozorovať voľným okom, informoval magazín Forbes.

V sobotu 17. júna budeme môcť spolu s planétami sledovať aj tenký mesiac, povedal pre tvnoviny.sk Rudolf Gális z Ústavu fyzikálnych vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach.

„Zatiaľ čo Jupiter a Saturn bude možné pozorovať voľným okom, zazrieť Merkúr bude náročnejšie. Planéta je blízko k Slnku a to znamená, že je len tesne nad obzorom a bude viditeľná iba hodinu pred východom slnka,“ povedal pre Forbes profesor Don Pollacco z anglickej University of Warwick.

Jupiter a Saturn budú žiariť jasnou žltkastou farbou, Merkúr žiari naružovo a Urán a Neptún sú bledobiele alebo zelené. Na pozorovanie planét Neptún a Urán však budete potrebovať ďalekohľad. 

Rovnaký pohľad sa nám najbližšie naskytne až v roku 2040

Unikátne zoskupenie piatich planét je výsledkom pohybu planét v slnečnej sústave rôznymi rýchlosťami, čo pri pohľade zo Zeme vytvára ich zoradenie. Rovnaký jav budeme môcť najbližšie pozorovať až 8. septembra 2040. 

Domov
Zdieľať
Diskusia