Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Lukáš Čelka
18. júna 2023, 15:17
Čas čítania 0:34

Na rieke Slatina plávajú stovky mŕtvych rýb. Ide už o druhý masívny úhyn rýb v tomto roku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Otrávená voda zabíjala ryby od Zvolenskej Slatiny až po Môťovskú priehradu vo Zvolene.

V piatok došlo k masívnemu úhynu rýb na rieke Slatina. Tento rok ide pritom už o druhý  masívny úhyn, informuje o tom portál Aktuality.sk.

Stovky mŕtvych rýb spozorovali rybári ešte večer, pričom ihneď skontaktovali ochranárov, ktorí situáciu ohlásili Slovenskej inšpekcii životného prostredia aj polícii.


„V hornom toku nebol zistený žiadny úhyn. Prvé mŕtve ryby sa objavili až v obci Zvolenská Slatina. Boli to malé beličky, ktoré boli po uhynutí a vyplavení okamžite konzumované populáciou divých kačíc, ktoré tu žijú v hojnom počte. Silný prúd vody odnášal podustvy, pleskáče a ostatné druhy všetkých veľkostí, otrávená voda zabíjala postupne ryby až po Môťovskú priehradu vo Zvolene,“ priblížil pre Aktuality ochranár Jozef Martinský, ktorý sa domnieva, že otravu mohol spôsobiť amoniak.


Hoci sa domácim podarilo niekoľko desiatok mŕtvych rýb vyloviť, z dôvodu nebezpečenstva nemohli vstúpiť hlbšie do potoka, kde ich bolo najviac. Príčina úhynu doteraz nie je známa.

Domov
Zdieľať
Diskusia