Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Florián Meričko
21. júna 2023 o 12:46
Čas čítania 0:45

Vláda zvýšila ďalší dôležitý príspevok. Od 1. júla si táto skupina Slovákov prilepší o desiatky eur

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Príspevok na opatrovanie osoby alebo osôb s ťažkým zdravotným postihnutím od ďalšieho mesiaca porastie.

Príspevok na opatrovanie jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa od začiatku júla zvýši na 569 eur mesačne. Pokiaľ opatrovateľ poberá niektorú z dôchodkových dávok, príspevok na opatrovanie je stanovený na 426,75 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovuje výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie, ktorý v stredu schválila vláda.

„Návrhom nariadenia vlády Slovenskej republiky sa zvyšujú všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. U opatrovateľa v produktívnom veku pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa peňažný príspevok na opatrovanie navrhuje zvýšiť na sumu čistej minimálnej mzdy na rok 2023,“ uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe k materiálu.

Zmeny nastanú až v štyroch prípadoch

Ak takéto opatrovanie vykonáva opatrovateľ poberajúci niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok, je výška peňažného príspevku na opatrovanie stanovená vo výške 75 percent peňažného príspevku poskytovanom opatrovateľovi v tzv. produktívnom veku.

10. augusta 2024 o 9:30 Čas čítania 11:49 Bola som členkou multi-level marketingu: život mi riadili iní ľudia a môj vtedajší priateľ sa nakoniec pokúsil o samovraždu Bola som členkou multi-level marketingu: život mi riadili iní ľudia a môj vtedajší priateľ sa nakoniec pokúsil o samovraždu

Nariadením sa súčasne zvyšuje sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie na sumu 5,52 eura. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu.

O kompletných zmenách v opatrovateľskom príspevku sa môžeš dočítať na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia