Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. júla 2023, 14:26
Čas čítania 0:39

Pri ruskom bombardovaní pizzerie na Ukrajine zomrela uznávaná spisovateľka. Bola nominovaná na ocenenie Európskej únie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spisovateľka podľahla zraneniam v nemocnici v meste Dnipro.

Ďalšou obeťou útoku na pizzeriu v ukrajinskom meste Kramatorsk je oceňovaná ukrajinská spisovateľka Viktoria Amelinová. Bola držiteľkou Literárnej ceny Josepha Conrada a zároveň bola nominovaná na Cenu Európskej únie za literatúru. Celkový počet obetí útoku sa tak zvýšil na 13. 


O úmrtí spisovateľky informovala ukrajinská pobočka medzinárodnej spisovateľskej organizácie PEN, podľa ktorej 37-ročná Amelinová podľahla zraneniam v nemocnici v meste Dnipro.

Dokumentovala vojnové zločiny

Viktoria Amelinová po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odložila svoju publikačnú činnosť bokom a začala sa venovať dokumentovaniu vojnových zločinov, pracovala s deťmi alebo pomáhala v oblastiach neďaleko frontových línií, píše The Guardian.


K raketovému útoku na pizzeriu v Kramatorsku došlo koncom júna. Zranenia utrpelo viac ako 60 ľudí. Ukrajinské úrady následne zadržali muža podozrivého z toho, že pri útoku napomáhal Rusku.


Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko dodal, že útok poškodil 18 viacpodlažných budov, 65 domov, päť škôl, dve škôlky a rekreačné zariadenie.


Spisovateľka Amelinová sa v zasiahnutej pizzerii nachádzala spolu s delegáciou troch kolumbijských novinárov, ktorí pri útoku taktiež utrpeli zranenia.

Viktoria Amelinová, spisovateľka, Ukrajinka
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia