Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
7. júla 2023 o 10:15
Čas čítania 0:48

Vodičom na Slovensku hrozí zbytočná pokuta 330 €. Číha na každého, kto si nesplní základnú povinnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vodič je povinný ustrážiť si platnosť povinných prehliadok motorového vozidla. Ak sa tak nestane a majiteľ auta na prehliadku zabudne, hrozí mu pokuta až do výšky 330 eur.

Majitelia všetkých automobilov vedených v evidencii vozidiel sú každé dva roky povinní podrobiť svoje vozidlo technickej kontrole (STK) a emisnej kontrole (EK). Malé motocykle majú túto povinnosť každé štyri roky.

Pri STK technik kontroluje celkový stav vozidla od bŕzd a riadenia až po svetlá a stierače. EK zisťuje, či vozidlo spĺňa stanovené emisné limity.

Pozor na termíny

Vodič je povinný ustrážiť si platnosť povinných prehliadok. Ak sa tak nestane a majiteľ auta na prehliadku zabudne, hrozí mu pokuta až do výšky 330 eur, upozorňuje rezort dopravy. Na dodržiavanie povinností apeluje aj ministerstvo dopravy. „Pri pokutách v súvislosti s nepodrobením vozidla technickej kontrole alebo emisnej kontrole je potrebné rozlišovať medzi dvomi rôznymi pokutami. A to medzi pokutou pre vodiča vozidla a pokutou pre prevádzkovateľa vozidla,“ upresňuje rezort dopravy. 

Maximálna výška pokuty je pre prevádzkovateľa vozidla podľa zákona 330 eur a pre vodiča nespôsobilého vozidla 150 eur. Ide totiž o dve rozličné pokuty a udeľujú ich aj dva rozdielne orgány. 

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

„Vodič vozidla dostáva pokutu od orgánu Policajného zboru za jazdu s nespôsobilým vozidlom na prevádzku v cestnej premávke a prevádzkovateľ vozidla dostáva pokutu od okresného úradu odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií, že vozidlo nepodrobil v ustanovených lehotách technickej kontrole alebo emisnej kontrole,“ vysvetľuje ministerstvo. 

STK, EK, autá
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia