Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
12. júla 2023, 17:46
Čas čítania 0:44

Deti založili požiar a spôsobili škodu za takmer pol milióna. Polícia je na ne prikrátka z jednoduchého dôvodu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Deti spôsobili škody v rozsahu skoro 490-tisíc eur.

Dvaja mladiství založili ešte v marci 2023 ničivý požiar priamo v Tatranskom národnom parku. Neuváženým konaním spôsobili obrovské škody. Poškodili chránený biotop a ohrozili chránené druhy živočíchov. Vyšetrovateľ voči nim zastavil trestné stíhanie z dôvodu nízkeho veku, informuje polícia na Facebooku.

„V marci tohto roka mali spolu vstúpiť do suchého trávnatého porastu nachádzajúceho sa medzi obcami Huncovce a Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok a spôsobiť požiar trávnatého porastu, ktorý sa nekontrolovateľne rozšíril do neďalekého lesného porastu a na dreviny rastúce mimo lesa,“ priblížili policajti konanie dvoch maloletých. 

V Tatranskom národnom parku, kde platí II. stupeň ochrany prírody a krajiny, a v chránenom území Prírodnej rezervácie Kút, kde platí II. a IV. stupeň ochrany, vzniklo v dôsledku ich konania až šesť požiarovísk, ktoré zasiahli 15,7 hektára lesov a porastov.

Škoda za pol milióna

Deti spôsobili škody v rozsahu skoro 490-tisíc eur. „Následkom požiaru došlo k poškodeniu chráneného biotopu národného významu – podmáčané lúky horských a podhorských oblastí, mezofilné pasienky a spásané lúky, psiarkové aluviálne lúky, ako aj chránených druhov rastlín vstavačovec májový pravý,“ vysvetľuje polícia. 

Ničivý požiar ohrozil aj chránené druhy živočíchov bociana čierneho, orla krikľavého a orla skalného. 

Domov
Zdieľať
Diskusia