Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
12. júla 2023, 19:00
Čas čítania 0:44

MAPA: Na Slovensko sa valia supercely sprevádzané krúpami a prívalovými dažďami. Meteorológovia vydali výstrahy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V strehu by mali byť obyvatelia celého Slovenska.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na riziko intenzívnych búrok vo večerných hodinách. Sprevádzať ich môžu aj krúpy a prívalové dažde, môžu sa vytvárať aj supercely. SHMÚ o tom informuje na Facebooku.

„Búrky sú na Slovensku už aj teraz. Aktuálne postupuje cez východné Slovensko aj línia prehánok a búrok, ktoré môžu byť ojedinele aj intenzívne, najmä v Košickom kraji,“ uviedli meteorológovia.


Vysvetlili, že na studenom fronte sa už začínajú formovať prvé prehánky a búrky, najmä vo Švajčiarsku. V priebehu popoludnia ich má pribúdať, a to hlavne v Alpách a blízkom okolí. „Vo večerných hodinách by sa v silnejšom západnom prúdení mal sformovať rozsiahlejší búrkový systém, ktorý s vysokou pravdepodobnosťou postúpi aj nad naše územie. Najmä na západnom Slovensku, v priľahlom Rakúsku a Maďarsku je zvýšená pravdepodobnosť silného vetra,“ upozornil SHMÚ.


Poznamenal, že nie je možné presne odhadovať, či najintenzívnejšia časť búrkového systému zasiahne naše územie alebo pôjde skôr cez Maďarsko a na Slovensku bude vietor o niečo slabší, nie však slabý.


Pre väčšinu Slovenska platia pred búrkami výstrahy prvého stupňa, na západnom Slovensku platia výstrahy druhého stupňa. V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji platia výstrahy aj pred vysokými teplotami.

búrky, výstrahy
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia