Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. júla 2023, 16:00
Čas čítania 1:18

Z horiaceho apartmánu v Chorvátsku vytiahli hasiči slovenských turistov. Plamene sa šírili rýchlejšie, ako stihli zareagovať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V dome s horiacou strechou sa nachádzali dve deti a dve ženy zo Slovenska a z Česka.

Chorvátsky hasič zachránil vo štvrtok z horiaceho apartmánu v dedine Grebaštica ležiacej neďaleko mesta Šibenik dve ženy a dve deti zo Slovenska a z Česka. Rozsiahly požiar tam vypukol vo štvrtok krátko predpoludním a v dôsledku silného vetra sa mimoriadne rýchlo šíril.


Dve ženy a dve deti sa nachádzali v dome, ktorého strecha horela, spresňuje server. „Deti plakali, ženy boli v šoku. Volal nás majiteľ apartmánu, ktorý nebol doma, a prosil nás, aby sme tam išli, pretože sa očividne neodvážili vyjsť z domu,“ uviedol hasič Mario Jozič pre server 24.sata.

Zachránili turistov a hneď znovu hasili

„Ak ste videli fotografie zhorených automobilov v Grebaštici – to sú ich autá,“ dodal. Ako ďalej povedal, spolu s troma kolegami sa mu podarilo dostať turistov z horiaceho apartmánu, bezprostredne po záchrannej akcii sa však museli vrátiť k haseniu.


„Je to ťažké – zachrániš ľudí a okamžite sa musíš vrhnúť na hasenie, lebo horí úplne všade,“ poznamenal Jozič s tým, že v Grebaštici boli za uplynulých desať až 15 rokov najmenej tri rozsiahle požiare.


Za záchranu českých občanov pred požiarom sa chorvátskym hasičom poďakoval český minister vnútra Vít Rakušan, ktorý im zároveň ponúkol pomoc. „S veľkým lesným požiarom máme z minulého roka vlastné skúsenosti, aj nám sa vtedy dostalo pomoci zo zahraničia,“ uviedol na Twitteri Rakušan.


Chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič sa za ponúknutú pomoc poďakoval a Rakušana uistil, že situáciu zatiaľ zvládajú sami.


Požiar, ktorý vo štvrtok viedol aj k uzatvoreniu jadranskej magistrály v okolí Šibenika, je už pod kontrolou, stále však hrozí nebezpečenstvo, že sa v dôsledku vetra rozšíri. Na jeho hasení sa podieľalo 160 hasičov, ktorí boli v pohotovosti celú noc na piatok. Oheň zasiahol plochu s rozlohou 600 hektárov.

požiar, chorvátsko
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia