Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
27. júla 2023, 15:30
Čas čítania 1:01

Ostrá vzbura proti spájaniu Republiky so zväzom protifašistických bojovníkov. Vieme rozoznať fašistov, odkazujú členovia Uhríkovi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čerstvým členom zväzu sa pritom stal podpredseda Republiky Miroslav Suja.

Členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) sa začali hlasne vymedzovať voči spájaniu s politickým hnutím Republika. Mnohým členom sa nepáči, že strana vznikla odštiepením z Kotlebvej ĽSNS a jej členovia majú preukázateľne extrémistickú minulosť. Podľa Denníka N je situácia vnútri zväzu mimoriadne dusná.

Predseda strany Milan Uhrík používa pred septembrovými voľbami fakt, že členovia jeho hnutia sú členmi SZPB, ako dôkaz, že Republika nie je extrémistická strana.

Ako sa ukázalo, spoločné fotografie straníkov a členov zväzu protifašistických bojovníkov  mnohí členovia SPZB neschvaľujú. Nezhody vyústili až do verejného vyhlásenia nespokojnosti a požiadavky, aby zväz opustil jeho čerstvý člen a súčasne podpredseda Republiky Miroslav Suja.

Proti spájaniu sa búria známe tváre

Medzi signatárov vyhlásenia patrí dlhoročný riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, diplomat Peter Weiss, exposlanec Smeru Boris Zala, neurológ Pavel Traubner, preživší holokaust,  či účastník SNP Bratislav Tvarožek.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vo vyhlásení sa píše: „Nové nelegitímne vedenie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov sa spreneverilo odkazu bojovníkov proti fašizmu a nacizmu. Nelegálne si uzurpovali mocenské funkcie na zjazde SZPB, ktorý po formálnej aj obsahovej stránke nezodpovedal základným dokumentom zväzu, čo potvrdilo vo svojom stanovisku aj ministerstvo vnútra.“

O spoločnej fotografii členov zväzu s Milanom Uhríkom autori vyhlásenia píšu, že „takéto konanie je v hlbokom rozpore s naším protifašistickým presvedčením a dôrazne sa od neho dištancujeme. Veríme, že všetci demokraticky zmýšľajúci antifašisti, ktorí si ctia princípy antifašizmu a antinacizmu a sú schopní rozpoznať aj moderné formy neofašizmu a podobných extrémov, nás v úsilí o zmenu orientácie SZPB podporia“.

Milan Uhrík.
Milan Uhrík. Zdroj: Milan Uhrík/FB
Domov
Zdieľať
Diskusia