Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
31. júla 2023 o 7:26
Čas čítania 0:36

Už zajtra sa na oblohe zjaví mimoriadne vzácny úkaz. Na unikátny Mesiac sa v auguste môžu Slováci tešiť hneď dvakrát

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podmienky na pozorovanie unikátneho splnu však nebudú ideálne.

Už v utorok 1. augusta sa Slováci môžu tešiť na unikátny spln, počas ktorého bude Mesiac prechádzať po svojej eliptickej dráhe. V praxi to bude znamenať, že na oblohe ho uvidíme oveľa väčší ako zvyčajne. Podľa vedcov zo Sliezskej univerzity v Opave nanešťastie nenastanú vhodné podmienky na jeho pozorovanie. 

Tento vzácny Modrý mesiac je ideálny na pozorovanie až po deviatej večer. Najbližšie k Zemi však bude až 2. augusta pred ôsmou ráno, keď už bude pod obzorom, a preto nedostaneme šancu vidieť ho počas maximálneho priblíženia k našej planéte.

Superspln sa však v auguste zjaví na oblohe hneď dvakrát. Pri splne, ktorý nastane 31. augusta, budú podmienky na pozorovanie oveľa lepšie. Odborníci však upozorňujú, aby ľudia nemali prehnané očakávania a na oblohe nečakali mesiac nepredstaviteľných rozmerov.

Názov Modrý mesiac navyše neznamená, že na oblohe uvidíš Mesiac, ktorý zmenil farbu na modrú. Tento prívlastok označuje iba vzácnosť javu, ktorý nastáva dva- až štyrikrát do roka.

mesiac
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia