Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
1. augusta 2023, 14:40
Čas čítania 0:31

NÁVOD: Toto sú 3 hlavné spôsoby, ako môžu Slováci rozoznať kvalitnú zmrzlinu. Hygienici zverejnili podrobný návod na leto

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kontaminované zmrzliny môžu spôsobiť mnohé zdravotné problémy.

Úrad verejného zdravotníctva vydáva návod, ako rozpoznať kvalitnú zmrzlinu. Upozorňuje zároveň na nebezpečné zmrzliny, ktoré u ľudí môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačku. 

Kvalitnú zmrzlinu by mal zákazník rozpoznať podľa vône a chuti. Tá musí byť charakteristická tým, aké suroviny obsahuje. Dôležitá je aj farba, ktorá musí taktiež zodpovedať použitým surovinám. Úrad tiež upozorňuje na to, že konzistencia zmrzliny musí byť hladká a nemôže obsahovať hrudky či kryštáliky ľadu. 

Pri kúpe nebalenej zmrzliny si treba dať pozor na prítomnosť alergénov a na to, či je v prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 uvedená informácia „môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí“.

Dôležitou informáciu je aj to, či je zmrzlina opakovane zmrazovaná. Práve jej zmrazovanie a odmrazovanie ju môže znehodnotiť alebo byť zdrojom kontaminácie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia