Kontaminované zmrzliny môžu spôsobiť mnohé zdravotné problémy.
Úrad verejného zdravotníctva vydáva návod, ako rozpoznať kvalitnú zmrzlinu. Upozorňuje zároveň na nebezpečné zmrzliny, ktoré u ľudí môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačku.
Kvalitnú zmrzlinu by mal zákazník rozpoznať podľa vône a chuti. Tá musí byť charakteristická tým, aké suroviny obsahuje. Dôležitá je aj farba, ktorá musí taktiež zodpovedať použitým surovinám. Úrad tiež upozorňuje na to, že konzistencia zmrzliny musí byť hladká a nemôže obsahovať hrudky či kryštáliky ľadu.
Pri kúpe nebalenej zmrzliny si treba dať pozor na prítomnosť alergénov a na to, či je v prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 uvedená informácia „môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí“.
Dôležitou informáciu je aj to, či je zmrzlina opakovane zmrazovaná. Práve jej zmrazovanie a odmrazovanie ju môže znehodnotiť alebo byť zdrojom kontaminácie.