Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
2. augusta 2023, 20:30
Čas čítania 1:13

Zásahový tím usmrtil problémového medveďa. Jeho správanie bolo podľa odborníkov rizikové

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medveďa odstránili z populácie eutanáziou za účasti veterinárneho lekára. Telo spolu s ďalšou dokumentáciou odovzdali tamojšiemu poľovnému združeniu.

Problémového medveďa hnedého pri obci Demänovská Dolina v území Národného parku Nízke Tatry usmrtil zásahový tím. K odstráneniu jedinca došlo v stredu z dôvodu rizika ohrozenia tamojších obyvateľov a návštevníkov. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.


Ako dodala, nedostatočne zabezpečený komunálny odpad v tejto turisticky exponovanej oblasti spôsobil, že zviera nenávratne zmenilo svoje správanie.

„Zásahový tím počas monitoringu a hliadok evidoval v Demänovskej doline výskyt tohto problémového medveďa, ktorý dlhodobo navštevoval obec s cieľom vyhľadávania potravy v nezabezpečenom komunálnom odpade. Samotná obec má čiastočne zabezpečené odpadové nádoby, avšak mnohí vlastníci ubytovacích a rekreačných zariadení aj napriek upozorneniam zásahového tímu a Slovenskej inšpekcie životného prostredia odpad správne nezabezpečili,“ zhodnotila Bocková.

Jeho správanie bolo rizikové

Mladý, trojročný samec s hmotnosťou 80 kilogramov si tak navykol na ľahko dostupnú potravu a blízkosť ľudí. Podľa Bockovej nereagoval na plašenie svetelnými a zvukovými zariadeniami. „Jeho správanie bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia i života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách,“ uviedla.


Medveďa odstránili z populácie eutanáziou za účasti veterinárneho lekára. Telo spolu s ďalšou dokumentáciou odovzdali tamojšiemu poľovnému združeniu. Bocková vysvetlila, že umiestnenie problémového jedinca do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné. „Išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí,“ povedala.


Štátni ochranári zároveň dávajú do pozornosti aktuálne otvorenú výzvu Environmentálneho fondu, prostredníctvom ktorej majú obce možnosť požiadať o dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

Fond prijíma žiadosti o dotáciu na zabezpečenie kontajnerových stojísk do 16. augusta. „Podporené budú projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, ako aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií,“ vymenovala manažérka pre komunikáciu ŠOP. Zároveň zdôraznila, že účinné preventívne opatrenia preukázateľne pomáhajú spolužitiu ľudí a veľkých šeliem.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixnio/USFWS/Hupp Lisa
Domov
Zdieľať
Diskusia