Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
20. augusta 2023, 12:30
Čas čítania 6:44

Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody
Zdroj: Unsplash/Abdullah Alli

Pri plánovaní letných dovoleniek sa rozhodujeme podľa ekonomických kritérií.

V lete mnohí cestujeme po Európe na vlastnú päsť. Okrem ubytovania a stravy si kupujeme aj dopravné lístky. Ak ideme ďalej ako do susednej krajiny, číhame na výhodné letenky, a len ak sú náhodou pridrahé, začneme zvažovať aj inú formu dopravy. Je to intuitívny postup. Prečo by sme šli vlakom, keď môžeme letieť za smiešne sumy?

Mnohí sa pritom neubránime úvahe, ako je vlastne možné, že lietanie je lacnejšie ako pomalšie presúvanie sa po zemi. A to niekedy až 10-, 20- či 30-násobne. 

Podľa analýzy organizácie Greenpeace sú v Európe lístky na vlak v priemere dvojnásobne drahšie ako letenky na rovnakých trasách. Pri porovnaní lístkov zo 112 najpopulárnejších trás prišli na to, že cestovanie vlakom bolo v priemere drahšie ako lietanie až v 79 prípadoch.

Najväčší rozdiel v cene zistili pri ceste z Barcelony do Londýna, kde stojí letenka v priemere len 12,99 eura, čo je 30-krát menej ako vlak za 384 eur. Medzi rekordérov patrí aj trasa Bratislava – Londýn (15,5-násobok ceny), Budapešť – Brusel (12,5-násobok) či Viedeň – Rím (10,2-násobok).

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

Cesta vlakom je zo 112 trás jednoznačne a dlhodobo lacnejšia len v 23 prípadoch. Patria medzi ne vnútroštátne presuny ako Lisabon – Porto alebo Madrid – Barcelona. V prípade cestovania medzi štátmi je na tom najlepšie región, do ktorého patrí aj Slovensko, s linkami Berlín – Praha, Zürich – Viedeň a Praha – Budapešť.

Najväčšia konkurenčná výhoda? Nedostatočné zdanenie

Dôvody cenových rozdielov medzi lietadlom a vlakom sú, samozrejme, rôzne. Medzi najvypuklejší patrí jednoznačne fakt, že letecké spoločnosti neplatia žiadne dane za palivá a ušetria aj pri DPH a daniach z leteniek.

Skupina Transport and Environment vyrátala, že európske vlády prišli minulý rok v dôsledku nedostatočného zdanenia o príjmy v hodnote 34,2 miliardy eur. Pri súčasnom trende masívneho nárastu leteckej prepravy by to už v roku 2025 mohlo byť vyše 47 miliárd. 

Letisko
Zdroj: Unsplash/CHUTTERSNAP

Výnimka z daňovej povinnosti na letecký benzín platí už od roku 1944, keď vznikala Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo. Tzv. Chicagsky dohovor mal pôvodne zamedziť len dvojnásobnému zdaňovaniu paliva pri medzištátnych letoch, avšak v praxi znamená vyňatie spod akejkoľvek dane.

Teoreticky je možné zdaniť vnútroštátne lety, no jedinou krajinou, ktorá tak urobila, bolo medzi rokmi 2005 a 2011 Holandsko. Z dôvodu komplikovanej implementácie a nízkych príjmov však legislatívu zavrhlo.

Nízkonákladovky vedia, ako a kde ušetriť

Recept na bezkonkurenčne lacné cestovanie dotiahli v Európe do dokonalosti nízkonákladové letecké spoločnosti, ktorým kraľuje Ryanair, EasyJet a Wizzair. Nebolo to však vždy tak. Do 90. rokov mali na leteckú prepravu v Európe monopol štátne aerolinky, ponúkajúce vyšší štandard, ale aj zodpovedajúce ceny.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 141944 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sa konkurencii na železnici poradilo poraziť Ryanair.
  • Aké výhodné ponuky na cestovanie vlakom nájdeš v Nemecku a Rakúsku.
  • Čo a kto bráni rozvoju komfortnej železničnej siete v Európe.
  • Ako si môžu nízkonákladovky dovoliť ponúkať nízke ceny leteniek.
Domov
Zdieľať
Diskusia