Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
9. augusta 2023, 9:55
Čas čítania 0:32

Cez víkend Slovensko zažije nebeské divadlo padajúcich perzeidov. Už vieme, kedy bude meteorický roj vidieť najlepšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Perzeidy budú na našom území najviac viditeľné zo soboty na nedeľu.

Na Slovensku cez víkend budeme môcť pozorovať perzeidy. Aktivitu meteorických rojov astronómovia registrujú už od polovice júla, najvýraznejšia však bude cez víkend, informuje Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied.

Najlepšie podmienky na pozorovanie tohto astronomického úkazu budú v nedeľu 13. augusta. Práve v tento deň majú perzeidy podľa odborníkov dosiahnuť maximálnu aktivitu, ktorá môže na našom území predstavovať až 45 meteorov za hodinu. 

„Podmienky na pozorovanie v blízkosti maxima sú v roku 2023 priaznivé, Mesiac bude v maxime len 3,5 dňa pred novom,“ priblížil ústav na webovom portáli.

Podľa českých astronómov z Fyzikálneho ústavu v Opave budú ideálne podmienky na pozorovanie nebeského divadla v čase od polnoci do štvrtej hodiny rannej, informuje portál TN.cz. V tomto čase sa každú hodinu na oblohe môžu objaviť desiatky meteorov, pričom až dvadsať z nich môže byť jasných a ľahko pozorovateľných.

Podmienky na pozorovanie nevídaného astronomického úkazu známeho ako perzeidy by mali byť ideálne už tento víkend.
Podmienky na pozorovanie nevídaného astronomického úkazu známeho ako perzeidy by mali byť ideálne už tento víkend. Zdroj: Unsplash/Michal Mancewicz
Domov
Zdieľať
Diskusia