Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. augusta 2023, 14:35
Čas čítania 0:49

Brutálny narkobarón z Kolumbie dostal 45 rokov väzenia. Zhabali mu majetok v hodnote 216 miliónov dolárov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Obávaný narkobarón s prepadnutím majetku súhlasil.

Jedného z najvplyvnejších kolumbijských narkobarónov Daira Antonia Úsugu, prezývaného Otoniel, odsúdili v utorok v Spojených štátoch na 45 rokov väzenia. 

Úsuga sa začiatkom roka priznal k obvineniam z obchodovania s kokaínom. V minulosti bol tento 51-ročný narkobarón vodcom najväčšieho kolumbijského drogového kartelu Clan del Golfo, nazývaného aj Gulf Clan. V roku 2021 ho zadržali v Kolumbii a vlani vydali do Spojených štátov.

V januári sa priznal k založeniu zločineckej organizácie, pašovaniu drog a ďalším obvineniam. Zároveň súhlasil so zaplatením 216 miliónov dolárov, a to formou konfiškácie majetku.

Sudkyňa amerického federálneho súdu Dora Irizarryová mu za každé z obvinení uložila trest 45 rokov odňatia slobody, zároveň však oznámila, že tieto tresty si bude odpykávať súbežne.

Prepašoval minimálne 73 ton kokaínu

Prokuratúra označovala Úsugu za „najbrutálnejšieho a najvýznamnejšieho kolumbijského drogového bosa od čias Pabla Escobara“. Obviňovala ho z toho, že so svojím drogovým kartelom prepašoval do USA v rokoch 2003 až 2012 najmenej 73 ton kokaínu.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Úsuga bol až do svojho dolapenia najhľadanejšou osobou v Kolumbii. Zadržali ho v októbri 2021 na severozápade tejto latinskoamerickej krajiny neďaleko hraníc s Panamou, a to počas rozsiahlej vojenskej operácie.

Kartel Clan del Golfo má podľa amerického ministerstva spravodlivosti až okolo 6 000 členov a patrí k najväčším distribútorom kokaínu na svete.

Narkobarón Dairo Antonio Úsuga (uprostred). Ide o jedného z najvplyvnejších kolumbijských narkobarónov.
Narkobarón Dairo Antonio Úsuga (uprostred). Ide o jedného z najvplyvnejších kolumbijských narkobarónov. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia