Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
15. augusta 2023, 14:30
Čas čítania 7:15

Martin Ševela trénoval v Saudskej Arábii: Štvalo ma, že hráči chceli najmä fotku s Ronaldom. Ich liga je určite lepšia ako tá naša

Kategória:
Rozhovory
Uložiť Uložené
Martin Ševela trénoval v Saudskej Arábii: Štvalo ma, že hráči chceli najmä fotku s Ronaldom. Ich liga je určite lepšia ako tá naša
Zdroj: archív Martina Ševelu

Tréner, ktorý sedel na lavičke dvoch tímov v Saudskej Arábii, bol svedkom masívnych investícií do futbalu. Prezradil nám, či je podľa neho reálne, že sa miestna liga dostane na úroveň tých najlepších, aj to, ako sa mu pracovalo s miestnymi hráčmi.

Skúsený futbalový tréner Martin Ševela sa ako prvý Slovák predstavil na lavičke tímu v najvyššej lige Saudskej Arábie. V súťaži, ktorá si už pár mesiacov získava pozornosť astronomickými zmluvami špičkových futbalistov z Európy, koučoval dokonca dva tímy.

Dnes je zatiaľ otázne, či sa do exotickej krajiny pozrie aj tento rok. V očakávaní nových ponúk zatiaľ trávi leto s rodinou na Slovensku.

Ste zvyknutý nemať tesne pred začínajúcou sezónou angažmán?Už áno. Prvýkrát sa mi to stalo minulú sezónu po roku na lavičke Abhy. Bez práce som napokon ostal 4 mesiace, kým prišla v rozbehnutej sezóne ponuka z Al-Addalahu. Bolo to náročné, keďže som nemal toľko času na prípravu tímu.

Dúfate, že to s angažmánom v Saudskej Arábii vyjde aj do tretice? 

Čakám, čo príde, pričom sa nebránim ani Európe. Keďže už boli všetky hráčske aj trénerské súpisky v arabskom svete uzatvorené, neostáva mi nič iné než čakať. Taký je však futbalový život. Robota niekedy je a inokedy zas nie.

Skôr či neskôr niečo určite príde. Rád by som trénoval aj v Katare alebo Spojených arabských emirátoch. Za dve sezóny už poznám arabský svet dobre.

Nádej môžete mať aj v súvislosti s tým, že tréneri sa v saudskoarabskej lige obmieňajú rýchlym tempom. Čím je tento trend spôsobený?Arabi sa nevyznačujú trpezlivosťou s trénermi a výsledky od nich očakávajú takmer okamžite. Tie, samozrejme, niekedy neprídu a pre tím je najjednoduchšie vymeniť ich. Hráčske prestupové obdobia sú len v lete a zime, no trénera môžu vymeniť kedykoľvek.

Martin Ševela
Martin Ševela sa s tímom Abha FC rozišiel v dobrom. Zdroj: Twitter/AbhaFc_EN

Myslíte, že ste si v Saudskej Arábii spravili dobré renomé?

V prvej sezóne som na lavičke Abhy vydržal celú sezónu iba ako jeden z troch trénerov. Bolo to výborné a aj v tabuľke sme obsadili historicky najlepšie miesto. V Al-Adalahu to bolo ťažšie, keďže som prišiel v priebehu sezóny. Zostal som tam do konca, aj keď sme sa nakoniec nešťastne neudržali v najvyššej súťaži. 

20. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 5:06 Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo

Myslím, že sme odviedli slušnú robotu, a ani v zápasoch s top tímami sme si neurobili hanbu. Práve naopak. Do arabského sveta som sa snažil priniesť európske postupy a myslím, že to malo pozitívnu odozvu.

Prekvapilo vás, keď ste ako tréner poľského Zagłębia Lubin dostali v roku 2021 ponuku zo Saudskej Arábie?

Ponuku som dostal na začiatku letnej prípravy, keď som mal s klubom zmluvu. Manažér mi vysvetlil, že pre Arabov nie je problém vykúpiť ma z nej. V rámci poľského futbalu to bol historický moment, štandardne sa to robieva len s hráčmi.

Musel som sa však rozhodnúť do dvoch dní. Pozrel som si zápasy tímu a oboznámil sa s jeho ambíciami. Bolo to naozaj rýchle, no páčili sa mi podmienky, ktoré mi ponúkli. Myslím, že nakoniec boli spokojné všetky strany.

Dala sa ponuka zo Saudskej Arábie finančne porovnať s podmienkami, aké ste mali v Poľsku alebo predtým na Slovensku?

Nebudem klamať, finančné ohodnotenie hralo v rozhodovaní dôležitú rolu. Išiel som 6 000 km od domova, no vedel som, za aké peniaze.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 142503 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sú podľa Ševelu mnohí saudskoarabskí hráči lajdáci.
  • Čo by odporučil slovenskému futbalistovi, ktorí dostane ponuku zo Saudskej Arábie.
  • Aká atmosféra je na miestnych štadiónoch a či majú kluby medzi fanúšikmi chuligánov.
  • Či sa stretol s označením saudskoarabskej stratégie ako sportwashingu.
Domov
Zdieľať
Diskusia