Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
3. augusta 2023 o 14:30
Čas čítania 5:00

Z dúhovej pásky sivá: Saudská Arábia robí sportwashing. Miliardami do športu si lepší imidž a zastiera porušovanie ľudských práv

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Z dúhovej pásky sivá: Saudská Arábia robí sportwashing. Miliardami do športu si lepší imidž a zastiera porušovanie ľudských práv
Zdroj: Twitter/NUFC

Zvyšovanie atraktivity miestnej futbalovej ligy je súčasťou širšieho zámeru spraviť krajinu a jej politiku prijateľnejšou.

„Where is Messi?“ pýtal sa do kamery fanúšik Saudskej Arábie po šokujúcej prehre Argentíny v úvode minuloročných MS v Katare. Saudskoarabskí futbalisti vtedy porazili neskorších majstrov sveta a na pár hodín sa ich reprezentácia zaslúžene ohrievala v sladkých lúčoch mediálnej pozornosti.

„Where is Messi?“ môžu sa pýtať saudskoarabskí fanúšikovia dnes, keď azda najlepší hráč všetkých čias odmietol vábenie miestnej ligy a uprednostnil mediálne exponovanejšiu a športovo lákavejšiu výzvu v Interi Miami. Hoci mu štátny Al-Hilal nebude vyplácať 350 miliónov za sezónu, na výplatnej páske saudskoarabskej monarchie ostáva. Od miestneho turistického zväzu dostane za rok až 25 miliónov dolárov za propagáciu krajiny na sociálnych sieťach.

Napriek nedávnemu odmietnutiu zo strany Messiho, ale aj Mbappého či Modrića platí, že očakávať prestup do arabskej monarchie v Perzskom zálive sa v prípade najlepších futbalistov planéty stáva novým reflexom.

Neotravujte, tu sme pri sportwashingu

Príbeh zvyšovania finančnej a športovej príťažlivosti začal futbal v Saudskej Arábii písať na prelome rokov 2022 a 2023, keď do miestneho klubu Al-Nassr prestúpila najväčšia športová hviezda Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. Zdroj: TASR/AP/Courtesy of Al Nassr Club

Majiteľ najsledovanejšieho instagramového účtu svojím prestupom pomohol lige zabezpečiť atraktivitu a ukázal cestu početným nasledovníkom. Starnúci útočník môže naďalej žiariť a za rok si vďaka najlukratívnejšiemu kontraktu v histórii športu zarobí 200 miliónov dolárov. Win-win, povieme si...

16. júla 2024 o 12:30 Čas čítania 4:30 Z chudobnej čašníčky miliardárka: Mouna Ayoub po rozvode s arabským šejkom nemala ani cent, no vďaka jeho darom šikovne zbohatla Z chudobnej čašníčky miliardárka: Mouna Ayoub po rozvode s arabským šejkom nemala ani cent, no vďaka jeho darom šikovne zbohatla

Spájať svoje meno so Saudskou Arábiou bolo podľa The Guardian donedávna pre futbalistov takmer nepredstaviteľné. Nemohla za to len nízka úroveň miestnej ligy, nad ktorou by možno mnohí za slušný plat mávli rukou. Zdanlivo neriešiteľnú dilemu predstavovala najmä mizerná úroveň dodržiavania ľudských práv. 

Saudská Arábia je podľa The Washington Post priamo zodpovedná za vojnové zločiny a porušovanie ľudských práv počas osemročnej vojny v Jemene. Obrovskou škvrnou na reputácii krajiny je aj krvavá vražda novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018, za ktorú údajne nesie zodpovednosť aj korunný princ Muhammad bin Salmán.

V roku 2022 dosiahol saudskoarabský režim smutný rekord, keď za jediný deň uskutočnil až 81 popráv za často ideologické prehrešky vrátane „deviantných presvedčení“. Saudskoarabi medzi ne, mimochodom, zaraďujú aj homosexualitu.

Hráči, ktorí dnes prestupujú do miestnej ligy, si príšernej ľudskoprávnej bilancie musia byť nevyhnutne vedomí. Vábenie peňazí je však prisilné. Azda najvypuklejším príkladom obrátenia priorít je prestup exkapitána Liverpool FC Jordana Hendersona, ktorý sa dlhodobo a verejne hlásil k podpore práv LGBTQ+ ľudí.

V uvítacom videu, ktoré zverejnil jeho nový klub Al-Ettifaq, sa jeho symbolická dúhová páska mení na čierno-bielu. Na náhodu to nevyzerá.

Sportwashing ako súčasť širšej stratégie 

Podľa The Conversation chce byť Saudská Arábia známa ako moderná krajina so špičkovou infraštruktúrou a futbal je pre ňu prosto jedným z prostriedkov diplomatickej soft power. Krajina láka špičkových a etablovaných hráčov do svojej ligy na astronomické sumy, keďže nechce, aby na ňu svet nazeral ako na tyranskú islamistickú monarchiu. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký príklad sportwashingu uplatňuje Saudská Arábia v Newcastli.
  • Na aké populárne športy si ešte režim robí zálusk.
  • Prečo sa miestna liga nemusí dlhodobo vôbec zlepšiť.
  • Kto vlastní saudskoarabské futbalové kluby.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 141581 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia