Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. augusta 2023, 19:20
Čas čítania 0:56

Nový posun v prípade Slovenky, ktorú obvinili z terorizmu. Špecializovaný trestný súd ju prepustil na slobodu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rozhodnutie nie je právoplatné.

Slovenku obvinenú z terorizmu Renátu D., ktorú vládny špeciál vo februári dopravil z Iraku na Slovensko, prepustili v pondelok z väzby na slobodu. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica. Rozhodnutie nie je právoplatné. Pre TASR to potvrdil jej právny zástupca Rastislav Urbáni.

ŠTS prijal písomný sľub a väzbu obvinenej nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Medzi obmedzenia, ktoré jej uložil, patrí zákaz vycestovať do zahraničia a povinnosť odovzdať pas. Poloha obvinenej bude monitorovaná technickým zariadením.

Renátu D. obvinili pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Na Slovensko ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí.

Súd mal obavy, že by mohla utiecť z krajiny

ŠTS ju hneď zobral do väzby. Ešte v máji zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby, čo potvrdil aj Najvyšší súd SR. Zostala v nej z dôvodu, aby nemohla utiecť a pokračovať v trestnej činnosti.

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:05 Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS).

Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii údajne spolu s manželom vychovávali obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

Domov
Zdieľať
Diskusia