Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
15. augusta 2023, 13:30
Čas čítania 0:42

Na Slovensku sa šíri nebezpečný psí parazit, aký u nás doteraz nebol. Toto sú príznaky, na ktoré musíš dávať pozor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prítomnosť parazita v organizme psa dokážeš rozpoznať podľa viacerých príznakov.

Na Slovensku pribúdajú prípady psov nakazených chorobou známou ako srdcová dirofilarióza. Toto ochorenie spôsobuje parazit, ktorého prenášajú komáre. Nebezpečný parazit sa usídľuje v pľúcach alebo na srdci a spôsobuje vážne zdravotné problémy, informuje portál noviny.sk.

Infekciou u nás aktuálne trpí takmer päť percent testovaných zvierat. Prítomnosť parazita v tele psa sa výraznejšie prejaví približne po pol roku, no predísť sa mu dá liekmi, ktoré zahubia larvy.

„Ak z lariev, ktoré preniesol na psa komár, dospeje väčšie množstvo červov a presunú sa do srdca, bráni ich prítomnosť pohybu srdcovej chlopne,“ informuje Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Spoznáš to podľa správania

Nakazené psy spoznáš podľa ich správania, pretože sa náhle zmenia na unavené a apatické. Parazit u nich môže spôsobovať zhoršené dýchanie alebo chronický kašeľ. Ochorenie je potrebné okamžite liečiť, inak môžu byť dôsledky fatálne. 

„Doteraz sme sa s týmto parazitárnym ochorením stretávali v rámci Európy skôr v južných štátoch,“ vysvetľuje Miterpáková. Parazit sa dokonca vo výnimočných situáciách môže usadiť aj v tele človeka, no ľudia sa od domácich miláčikov nemôžu nakaziť. Nákazu prenášajú výlučne komáre.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Kanney Badboy
Domov
Zdieľať
Diskusia