Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Fábryová
25. augusta 2023, 12:55
Čas čítania 0:42

Američania veria, že Prigožina dal zavraždiť priamo Putin. Takto podľa nich došlo k zrúteniu lietadla, nešlo o zásah raketou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Američania sa domnievajú, že Putin sa chcel Prigožinovi pomstiť za júnovú vzburu.

Stredajší pád ruského lietadla, v ktorom zrejme cestoval a zahynul vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, mohol zapríčiniť výbuch na jeho palube. Uviedli to nemenovaní americkí aj západní predstavitelia na základe predbežných informácií tajných služieb, informuje denník New York Times.

„Lietadlá nezvyknú z neba padať takto priamo dole, pokiaľ tam nebolo niečo, čo by zastavilo ich pohyb vpred,“ vyjadril sa Pentagón.

Američania naznačili, že za pád lietadla môže Putin

Podľa mnohých amerických predstaviteľov je vysoko pravdepodobné, že Prigožina dal zavraždiť priamo Vladimir Putin. Údajne pád lietadla nariadil pre Prigožinovu júnovú krátku vzburu voči nemu.

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré patrilo Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde sídlia jeho firmy, no zrútilo sa nad Tverskou oblasťou na západe Ruska. Pád lietadla podľa informácií ruských úradov a médií neprežil nikto z desiatich osôb na palube.

Ruský letecký úrad v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol na palube havarovaného stroja aj Prigožin, ako aj jeho pravá ruka a spoluzakladateľ vagnerovcov Dmitrij Utkin. Ich smrť však zatiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili.

prigožin
Zdroj: Government of the Russian Federation, TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia