Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. augusta 2023, 15:26
Čas čítania 0:36

Tisícky Slovákov si už vymenili svoj chybný cestovný pas. Ak ti ho vydali v týchto dátumoch, choď si ho urýchlene vymeniť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia identifikovala až 30-tisíc chybných pasov.

Polícia vymenila občanom už vyše 8-tisíc cestovných pasov s odchýlkou v čipe. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru. Pasy s problémovým čipom sú platné, niektoré automatizované hraničné prechodové terminály ich však nedokázali načítať, a tak museli cestujúcich kontrolovať fyzicky.

„Do dnešného dňa sme nezaznamenali žiadnu informáciu, že by z dôvodu predloženia cestovného pasu s odchýlkou nebol občanovi umožnený prechod cez hranice Slovenskej republiky na územie iného štátu,“ skonštatovala Hrabovská.

Polícia informovala o problémoch s načítaním viacerých cestovných pasov na niektorých letiskách začiatkom apríla. Identifikovala približne 30-tisíc pasov s odchýlkou v čipe vydaných medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023.

Cestovný pas vieš skontrolovať na webe ministerstva 

To, či má pas problémový čip, si možno overiť v elektronickej databáze na webe Ministerstve vnútra SR. O bezplatnú výmenu môžu požiadať občania kedykoľvek počas platnosti vydaného cestovného pasu vyrobeného s odchýlkou. Takéto cestovné pasy sú však naďalej platné a umožňujú prekračovanie hraníc.

cestovný pas
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia