Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. septembra 2023 o 8:55
Čas čítania 1:01

Máš už len posledný deň na to, aby si požiadal o hlasovací preukaz. Takto prebieha celý proces, všetko vybavíš z domu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O hlasovací preukaz sa dá e-mailom alebo listom požiadať už len do 8. septembra.

Hlasovací preukaz pre voľbu mimo trvalého bydliska si môžu vybaviť aj voliči, ktorí majú naplánovanú hospitalizáciu v nemocnici mimo trvalého pobytu, ale aj obvinení a odsúdení, ktorí sa v deň volieb nachádzajú v ústave na výkon väzby alebo v ústave na výkon trestu odňatia slobody.

Hlasovať budú do prenosnej volebnej schránky. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra. 

Preukaz sa dá vybaviť aj osobne

O hlasovací preukaz sa dá e-mailom alebo listom požiadať už len do 8. septembra. Osobne sa dá vybaviť preukaz najneskôr deň pred parlamentnými voľbami, teda 29. septembra. O hlasovací preukaz treba požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.


Obce sú povinné zverejniť na úradnej tabuli a na webe, ak ho majú zriadený, e-mailovú adresu na doručenie žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu.


Ak volič požiada o preukaz e-mailom alebo listom, obec mu ho zašle na adresu trvalého pobytu, ak v žiadosti neuvedie inú adresu, najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti. Zasiela sa doporučenou zásielkou „do vlastných rúk“.


Obec nevydá hlasovací preukaz voličovi, ktorý požiadal o voľbu poštou. Výnimkou je situácia, ak volič zruší registráciu o voľbu poštou v prípade, že zásielka s materiálmi na hlasovanie bola na MV SR vrátená z cudziny späť ako nedoručiteľná.


V deň volieb musí volič po príchode do volebnej miestnosti preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť občianskym preukazom a predložiť hlasovací preukaz. Ten mu okrsková volebná komisia odoberie a pripojí ho k zoznamu voličov.


Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

hlasovací preukaz
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia