Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik
9. septembra 2023, 14:45
Čas čítania 1:07

Čínska vláda zakázala zamestnancom používať iPhony. Akcie Applu okamžite klesli

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Zákaz používania smartfónov od Applu prišiel v rámci kampane s cieľom znížiť závislosť od zámorských technológií.

Akcie spoločnosti Apple výrazne klesli. Môžu za to správy o tom, že čínska vláda zakázala svojim zamestnancom používať iPhony. Akcie kalifornského technologického gigantu klesli v stredu o štyri percentá a vo štvrtok o tri percentá, informuje ekonomický denník The Wall Street Journal.

Aktuálne sú na úrovni 178,18 amerického dolára, o necelé percento sa vyšplhali nahor, no dokopy za posledných 5 dní klesli až o 6 %. Ako píše WSJ, zákaz používania smartfónov od Applu prišiel v rámci kampane, ktorej cieľom je znížiť závislosť od zámorských technológií.

Poklesli aj akcie dodávateľov firmy Apple, ako napríklad Broadcom, Skyworks Solutions a Texas Instrument, ktoré padli o 1,8 a 7,4 percenta. Akcie spoločnosti Qualcomm sa oslabili až o 7,2 percenta.

Obmedzenia produktov spoločnosti Apple, ktoré však čínska vláda oficiálne verejne neoznámila, vyvolávajú obavy, že by poklesom hospodárskej aktivity mohlo dôjsť k eskalovaniu medzinárodného napätia medzi USA a Čínou.

iphone 14 apple
Zdroj: TASR/AP

Čína podľa správy WSJ zakázala úradníkom ústredných vládnych agentúr, aby nosili iPhony do kancelárie a používali ich na prácu. Zákaz by sa mohol neskôr týkať aj ďalších štátnych spoločností a vládou podporovaných agentúr.

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

Čína (vrátane Hongkongu a Taiwanu) je totiž tretím najväčším trhom spoločnosti Apple a predstavuje pre spoločnosť až 18 % z jej celkových príjmov (394 miliárd amerických dolárov). V Číne sa zároveň vyrába veľká časť produktov Apple. Technologický gigant to zatiaľ odmietol komentovať, rovnako ako sa k situácii nevyjadrila ani informačná kancelária Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky.

„Obmedzené používanie iPhonov u vládnych zamestnancov môže negatívne ovplyvniť záujem aj u ďalších spotrebiteľov. Môže byť, že čínska vláda sa tak snaží povzbudiť používanie domácich technológií,“ povedal analytik Toni Sacconaghi pre CNBC. Čína sa v posledných rokoch obáva úniku údajov a v súvislosti s tým zaviedla nové zákony a požiadavky na dodržiavanie predpisov.

Späť
Zdieľať
Diskusia