Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. septembra 2023 o 9:51
Čas čítania 1:17

MAPA: Na slovenských cestách pribudnú stovky radarov. Moderná zbraň si poradí s cestnými pirátmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Informoval o tom tlačový odbor rezortu vnútra.

Na cestách by malo pribudnúť 279 stacionárnych radarov a analytických kamier na automatizované odhaľovanie niektorých dopravných priestupkov. Ministerstvo vnútra (MV) už vyhlásilo verejné obstarávanie v celkovej hodnote 72,7 milióna eur bez DPH. Časť nákladov pokryje plán obnovy, informoval o tom tlačový odbor ministerstva.

„Verejné obstarávanie zahŕňa nákup, montáž a sprevádzkovanie 279 stacionárnych radarov a analytických kamier na automatizované odhaľovanie prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti, prejazdu na červenú a nerešpektovanie značky Stop v predpokladanej hodnote 12,4 milióna eur bez DPH. Táto súčasť zákazky je financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR,“ priblížil rezort.

Súčasťou obstarávania sú aj iné nevyhnutné služby, predovšetkým servis k vytvoreným, upraveným informačným systémom a technickým zariadeniam, opcia na možný nákup ďalších meračov, rýchlosti, respektíve iných analytických kamier, poplatky za prenosy údajov.

Predmet zákazky zahŕňa aj overovanie, kalibráciu, prevádzku a servis týchto zariadení počas ôsmich rokov prevádzky v predpokladanej hodnote 6,9 milióna eur bez DPH.

Štát bude mať možnosť dokúpiť ďalších 650 radarov

Zákazka zahŕňa aj dobudovanie softvérovej infraštruktúry na spracovanie údajov zo stacionárnych radarov a kamier s cieľom automatizovať proces zisťovania priestupkov a penalizovania porušovateľov pravidiel cestnej premávky v predpokladanej hodnote 1,8 milióna eur bez DPH, ktoré je financované z plánu obnovy. Počíta sa aj so zabezpečením prevádzky, podpory a rozvoja softvérovej infraštruktúry počas ôsmich rokov v predpokladanej hodnote 3,3 milióna eur bez DPH.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

S cieľom budúceho rozširovania infraštruktúry je predmetom zákazky aj opcia, teda možnosť nákupu ďalších 650 stacionárnych radarov a analytických kamier vrátane ich následného overovania, prevádzky a servisu počas ôsmich rokov v celkovej predpokladanej hodnote 43,1 milióna eur bez DPH. Verejné obstarávanie zahŕňa aj doplnkové tovary a služby ako realizácia dopravného značenia či zabezpečenie konektivity zariadení.

Podmienky verejného obstarávania boli podľa rezortu stanovené aj na základe prípravných trhových konzultácií s viac ako 20 potenciálnymi dodávateľmi zo Slovenska, z Česka, Španielska či Poľska. Ponuky možno predkladať do 9. októbra.

Ak ťa zaujímajú konkrétne úseky, na ktorých sa nové radary začnú objavovať, odporúčame ti pozrieť sa na interaktívnu mapu chystaných radarov.

Mapa chystaných radarov.
Mapa chystaných radarov. Zdroj: mfsr.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia