Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. septembra 2023 o 8:30
Čas čítania 1:00

Ukrajinci zaútočili na ruskú lodenicu na Kryme. Masívny útok vykonali raketami aj námornými dronmi, tvrdí Rusko

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa proruského gubernátora prístavného mesta Sevastopol požiar zapríčinil raketový útok.

Sevastopolská lodenica na Krymskom polostrove, anektovanom Ruskom, v stredu po ukrajinskom útoku horí a zranených je 24 ľudí, oznámil miestny predstaviteľ dosadený Moskvou Michail Razvožajev. 

Útok na Sevastopol z noci na stredu bol vykonaný raketami s plochou dráhou letu, ako aj námornými dronmi, informovalo ruské ministerstvo obrany. V dôsledku útoku boli poškodené dve lode, dodala britská stanica BBC odvolávajúca sa na ruské ministerstvo.

Cieľom raketového útoku bol závod na opravu lodí

Ministerstvo vo svojom vyhlásení tvrdí, že ukrajinská armáda vystrelila desať rakiet s plochou dráhou letu. Ich terčom bol závod na opravu lodí v Sevastopole.


Okrem toho ešte vyslala tri bezposádkové námorné drony, ktoré útočili na skupinu lodí Čiernomorskej flotily. BBC podotkla, že o tom, že Ukrajina do útoku vyslala aj drony, Rusko doteraz neinformovalo.


Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila sedem z desiatich rakiet a hliadková loď zničila všetky tri námorné drony. Zvyšné tri rakety podľa ministerstva poškodili dve opravované lode.


Vo videách, ktoré zverejnili používatelia sociálnych médií v Sevastopole a na platforme Telegram, bolo vidieť a počuť tri výbuchy v oblasti opravárenského závodu.


Moskvou dosadený gubernátor prístavného mesta Sevastopol Michail Razvožajev na sociálnych sieťach informoval, že v dôsledku ukrajinského útoku vypukol v Ordžonikidzeho opravárenskom závode požiar. Na mieste sú aj zranení, dodal Razvožajev s tým, že civilným objektom v meste žiadne nebezpečenstvo nehrozí.


Sevastopolská lodenica je pre Rusko strategicky dôležitá, pretože sú v nej opravované plavidlá jeho Čiernomorskej flotily, ktorá je rozmiestnená na anektovanom Krymskom polostrove.

Domov
Zdieľať
Diskusia