Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Tímea Krauszová TASR
15. septembra 2023, 16:35
Čas čítania 0:36

Ľudia sa v Tatrách nevedia správať: do kontajnerov na fľaše hádžu bordel vrátane použitých plienok, TANAP má toho dosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Je až neuveriteľné, že nejaká mamička alebo otecko si dá tú námahu a plienky, ktoré už splnili svoj účel, zabalí do balíčka tak, aby sa zmestili do vhadzovacieho otvoru navrhnutého prednostne pre PET fľaše, rozhorčuje sa správa národného parku.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) upozorňuje návštevníkov, že špeciálne zberné nádoby sú určené len na označené zálohované fľaše a plechovky. Našli v nich totiž aj iný odpad: zvyšky jedla, poháre, igelitové vrecká či použité plienky. Na Facebooku na ľudí apelujú, aby do nádob vhadzovali len fľaše a plechovky označené písmenom Z ako zálohované.


Fotografie zdieľané na Facebooku sú z ochranného obvodu Vyšné Hágy, správa národného parku však píše, že nejde o ojedinelý prípad. Na návštevníkov TANAP preto apeluje, aby dodržiavali piktogramy a text na nádobách.

Odpad, ktorý našli v špeciálnych zberných nádobách na vratné fľaše a plechovky v národnom parku.
Odpad, ktorý našli v špeciálnych zberných nádobách na vratné fľaše a plechovky v národnom parku. Zdroj: Facebook/Tatranský národný park
Odpad, ktorý našli v špeciálnych zberných nádobách na vratné fľaše a plechovky v národnom parku.
Odpad, ktorý našli v špeciálnych zberných nádobách na vratné fľaše a plechovky v národnom parku. Zdroj: Facebook/Tatranský národný park


V TANAP-e osadili prvú špeciálne otestovanú zbernú nádobu 21. júla, a to na Hrebienku. Postupne pribudli aj v ďalších lokalitách. Dôvodom je, že v rámci každoročných dobrovoľníckych akcií sa vyzbierajú stovky kilogramov plastových fliaš. Cieľom je tak eliminovať vznik voľne pohodeného odpadu, podporiť rozvoj, ochranu a čistotu národných parkov či zabezpečiť čo najvyššiu mieru návratnosti obalov. Výnosy zo zálohovania majú byť použité na infraštruktúru v Tatrách.

Kontajner, ktorý je umiestnený nad Tatranskou Poliankou.
Kontajner, ktorý je umiestnený nad Tatranskou Poliankou. Zdroj: Facebook/Tatranský národný park
Domov
Zdieľať
Diskusia