Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
4. októbra 2023, 16:07
Čas čítania 0:43

Kráľovský plat riaditeľky školy na východe Slovenska. Bývalý starosta jej odklepol astronomické odmeny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Enormné odmeny učiteľky školy boli v porovnaní s priemerným učiteľským platom neporovnateľne vyššie. Za uplynulých 5 rokov si na odmenách prilepšila o 126-tisíc eur.

Riaditeľka školy v obci Hranovnica na východe Slovenska sa môže pochváliť kráľovským platom. Bývalý starosta obce Vladimír Horváth jej v rokoch 2017 až 2022 na odmenách odklepol 126-tisíc eur, upozornil portál Pluska. 

Jej vysoké odmeny boli v porovnaní s priemerným učiteľským platom podstatne vyššie. Kým priemerná základná mzda učiteľov sa pohybuje vo výške 1 206 eur, riditeľka z Hranovnice si napríklad v roku 2021 prilepšila o vyše 66 400 eur. Vlani išlo ešte o 2-tisíc eur vyššiu sumu.

Neprimerané ohodnotenie sa nepozdáva ani novej starostke. Napriek tomu, že neexistuje horná hranica výšky odmien, musí byť odôvodnená.

„Nebýva zvykom, aby takéto sumy boli vyplácané riaditeľovi v rámci regionálneho školstva. Priemer v niektorých regiónoch sa pohybuje na úrovni okolo päťsto až tisíc eur ročne. Každá jedna odmena však musí byť zdôvodnená. To znamená, že keď pán starosta podpisoval pani riaditeľke také vysoké sumy, musí to zdôvodniť, vysvetliť, na základe čoho sa tak stalo,“ povedal pre Plusku predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

K odmenám sa nevyjadril ani bývalý starosta a niekdajšia riaditeľka, ktorú už medzičasom z funkcie odvolali. 

Hranovnica, škola
Zdroj: Reprofoto Pluska/MICHAL SMRČOK
Domov
Zdieľať
Diskusia