Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. októbra 2023, 11:03
Čas čítania 0:55

AKTUÁLNE: Vláda schválila dočasné obnovenie kontrol na hranici s Maďarskom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kontroly budú platiť od štvrtka (5. 10.) do 14. októbra.

Na vnútornej hranici Slovenska s Maďarskom sa dočasne obnovia kontroly. Platiť budú od štvrtka (5. 10.) do 14. októbra. V stredu o tom rozhodla vláda.

„Kontroly sa budú vykonávať po celej dĺžke vnútornej hranice Slovenskej republiky s Maďarskom flexibilným spôsobom primerane aktuálnej hrozbe a v závislosti od vývoja bezpečnostnej situácie,“ uviedlo ministerstvo vnútra v materiáli.

Cieľom je zníženie počtu nelegálnych migrantov

Obnova kontroly na hranici s Maďarskom podľa vlády predstavuje jedno z kľúčových opatrení. Navrhnuté opatrenie má napomôcť zníženiu počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez Slovensko iba tranzitujú do iných štátov Európskej únie.

„Pretože ide prevažne o cudzincov, ktorých návrat do domovskej krajiny nie je možný z dôvodu prekážky administratívneho vyhostenia a nie je účelné ich ani zaistiť, zotrvávajú určitý čas na našom území,“ poukázal rezort. Dodal, že Slovensko vnímajú ako bezpečnú krajinu, z ktorej im nehrozí vytlačenie mimo schengenského priestoru.


V tomto roku dominuje nelegálnej migrácii v Slovenskej republike tzv. sekundárna tranzitná migrácia zo západobalkánskej trasy. Vláda eviduje jej nárast od druhej polovice augusta minulého roka. Od začiatku roka 2023 do 1. októbra eviduje Slovensko 39 688 nelegálnych migrantov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o jedenásťnásobný nárast.

„Napríklad len za mesiac september 2023 evidujeme viac nelegálnych migrantov ako za celý minulý rok,“ skonštatovali v materiáli.


Poľsko, Česko i Rakúsko zaviedli od polnoci náhodné dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie má trvať desať dní, môže sa však predĺžiť.

maďarské hranice
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia