Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
5. októbra 2023, 20:45
Čas čítania 0:40

NAKA sa zaoberá nenávistnými bilbordmi ĽSNS. Tieto heslá mohli podnecovať nenávisť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bilbordy majú porušovať paragraf 424 Trestného zákona o podnecovaní nenávisti k skupine pre jej sexuálnu orientáciu.

Národná kriminálna agentúra sa zaoberá reklamnými bilbordmi strany ĽSNS pre podozrenie z podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Trestné oznámenie v tejto súvislosti podal ešte v júni Inštitút ľudských práv.


Reklamné heslo na bilbordoch Ochránime Slovensko pred LGBT a gender! považuje inštitút za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov.

„Sporné reklamné nosiče podľa nášho názoru porušujú paragraf 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovanie nenávisti k skupine pre jej sexuálnu orientáciu,“ uviedol právnik IĽP Daniel Grejták.

Podnecovanie nenávisti

Inštitút ozrejmil, že na základe jeho trestného oznámenia postúpila Generálna prokuratúra SR prípad Národnej kriminálnej agentúre. „Môžeme potvrdiť, že predmetným podaním sa NAKA zaoberá ako podozrením z prečinu podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Vyšetrovanie predmetnej veci je v počiatočnej fáze, bližšie informácie z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť,“ uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.


Riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher dodal, že NAKA už inštitút v tejto súvislosti kontaktovala. „Požiadala o súčinnosť, ktorú, samozrejme, poskytneme. Oceňujeme, že generálna prokuratúra súhlasila s našou interpretáciou, že takáto komunikácia môže byť protizákonná,“ skonštatoval.

Marián Kotleba.
Marián Kotleba. Zdroj: TASR/Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia