Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
6. októbra 2023, 19:19
Čas čítania 1:01

Nebezpečný sršeň je čoraz bližšie k Slovensku. Výskyt agresívneho hmyzu už potvrdili aj u našich susedov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Invázny sršeň ázijský bol po prvýkrát identifikovaný aj v Českej republike.

V Česku sa prvýkrát potvrdil výskyt invázneho sršňa ázijského, ktorý ničí včelstvá. V piatok o tom informovala Agentúra ochrany prírody a krajiny (AOPK) ČR. V lete jeho výskyt potvrdili aj pri slovenských hraniciach v Maďarsku. Podľa EÚ ide o vysokorizikový cudzokrajný druh, ktorý môže ohroziť biodiverzitu.

„Sršeň ázijský, invázny druh hmyzu, ktorý sa špecializuje na lov včiel, bol vo štvrtok 5. októbra nájdený v Plzni. Ide o prvý potvrdený výskyt v ČR. Kľúčové teraz je, aby sa nešíril ďalej,“ uviedli českí ochranári s tým, že je nutné okamžite zlikvidovať hniezda.

Ak by sa situácia podcenila, mohli by sa podľa nich tieto sršne v krajine usadiť natrvalo. Žiadajú preto ľudí, aby podozrivé prípady hlásili. „Sršeň ázijský sa dokáže rýchlo šíriť, takže je dôležité, aby boli podozrenia na jeho výskyt hlásené AOPK ČR, ktorá overí, prípadne ďalej zaistí v spolupráci s Hasičským záchranným zborom likvidáciu hniezd,“ dodali ochranári.

Nebezpečenstvo nielen pre včely, ale aj pre človeka

Podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR tento druh sršňa ohrozuje opeľovače i včelárov, pretože napáda včelstvá a má tendenciu obsadzovať včelíny. Európske včely sa proti nemu nedokážu brániť. Zároveň znehodnocuje ovocie a predstavuje potenciálnu hrozbu aj pre alergikov, dodala ŠOP SR.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Do Európy bol zavlečený pred 20 rokmi, keď sa so zásielkou tovaru z východnej Ázie dostal do Francúzska. Odvtedy sa šíri po západnej Európe a tento rok sa prvýkrát objavil aj v Maďarsku. Sršeň ázijský je menší ako sršeň obyčajný, je tmavší a má žlté konce končatín. Hniezda si robí najčastejšie vysoko v korunách listnatých stromov, v budovách a výnimočne aj v zemi.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/Siga
Domov
Zdieľať
Diskusia