Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
22. októbra 2023, 12:34
Čas čítania 0:32

Kanada chce zlegalizovať eutanáziu pre ľudí závislých od drog. Aktivisti hovoria o eugenike

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zavedeniu novinky ešte môže zabrániť parlamentný výbor.

Kanada od marca budúceho roka zlegalizuje medicínsky asistované umieranie pre ľudí závislých od drog. Mnohí aktivisti aj užívatelia tento krok označujú ako „eugeniku“. Podľa Vice News sa zákon o lekárskej pomoci pri umieraní, ktorý je v Kanade platný od roku 2016, rozšíri tak, aby umožnil eutanáziu ľuďom, ktorých jediným dôvodom je duševná choroba vyplývajúca z užívania látok.

Zavedeniu novinky ešte môže zabrániť parlamentný výbor. Dnes majú Kanaďania nárok na asistované umieranie len v prípade ťažkého a nenapraviteľného zdravotného stavu, ako je vážna choroba alebo zdravotné postihnutie spôsobujúce trvalé fyzické alebo psychické utrpenie – s výnimkou práve duševných chorôb.

Aktivisti v oblasti znižovania negatívnych dosahov užívania drog sa domnievajú, že je oveľa dôležitejšie presadzovať iné opatrenia v oblasti verejného zdravia vrátane lepšej prevencie predávkovania, účinnejšiu reguláciu či prístup k bývaniu a zamestnaniu. Zdôrazňujú aj zlepšenie liečby opioidnými agonistami.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia